ASTMA FONDS


50.000 bezoekers hebikcopd.nl en meer bekendheid rond chronische aandoening luchtwegen
Minister Hoogervorst sluit succesvolle COPD-campagne af

Leusden - Met het invullen van de zelftest op www.hebikcopd.nl heeft minister Hoogervorst (VWS) vandaag in Den Haag als 50.000ste bezoeker van deze site de landelijke COPD-campagne van het Astma Fonds afgesloten. De in november vorig jaar gestarte campagne had als doel COPD bekender te maken onder de Nederlandse bevolking en ervoor te zorgen dat meer mensen laten controleren of ze het hebben. En daarin is de campagne zeker geslaagd. Dat blijkt niet alleen uit de tienduizenden website-bezoekers en deelnemers aan de test, maar ook uit een steekproef onder een internetpanel. In december 2004 had 13% van de ondervraagden wel eens gehoord van COPD. In januari 2005 was dat 47%. Een stijging met maar liefst 34%.

Meer bekendheid met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is hard nodig. In Nederland lijden één miljoen mensen aan deze chronische aandoening van de luchtwegen en longen, maar de helft daarvan weet niet eens dat ze het hebben. COPD is in ons land zelfs doodsoorzaak nummer 3. Niet alleen het menselijk leed is aanzienlijk, ook de kosten voor de aanpak van COPD rijzen de pan uit (280 miljoen euro in 2000 en bij ongewijzigd beleid meer dan 450 miljoen in 2025). Zo ligt het zorggebruik van mensen met COPD heel wat hoger dan het algemeen gemiddelde. Vroegtijdige diagnosestelling en behandeling kunnen deze kosten danig inperken.

Goede samenwerking
Bekendheid met COPD is dus van groot belang. Minister Hoogervorst benadrukte dit belang met het invullen van de test die overigens goed voor hem uitpakte: de bewindsman heeft geen COPD. In zijn reactie wees Hoogervorst nog eens op de waarde van een goede samenwerking tussen de verschillende partijen: 'Om de kosten van COPD de komende jaren in bedwang te houden en de kwaliteit van de zorg te verbeteren is naast preventie, goede afstemming en communicatie tussen de behandelaars noodzakelijk. Snellere diagnose, stoppen met roken, behandeling, revalidatie op maat en adequate zorg moeten hand in hand gaan', aldus de minister. Op initiatief van het Astma Fonds is vorig jaar de stichting Ketenkwaliteit opgericht. Met als doelstelling de zorg rond COPD beter te organiseren.

Campagne
Naast een website www.hebikcopd.nl bestond de COPD-campagne uit advertenties in tijdschriften en spotjes op de radio en tv. Op de site staat dus een test, waarmee iedereen zelf kan bepalen of een bezoek aan de huisarts noodzakelijk is. Alle 7.000 huisartsen in Nederland hadden in het kader van de campagne het pakket 'COPD in de praktijk' ontvangen. Daarin staat aanvullende informatie voor huisartsen en patiënten. Hoe sneller de aandoening wordt geconstateerd, des te effectiever is de behandeling.

//

Noot voor de redactie,