Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 22 maart 2005
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng

1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 15 maart 2005. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Wijziging APV.
Toelichting:
De VNG heeft de model-APV gewijzigd m.b.t. de zogenaamde afbakeningsbepalingen (wat regelt de gemeente en wat is al geregeld in hogere wetgeving) en m.b.t. de bepalingen omtrent afvalstoffen. Deze bepalingen worden in een nieuwe afzonderlijke verordening neergelegd. Het college wordt voorgesteld de wijzigingsvoorstellen van de VNG over te nemen en voor te leggen aan de raad. Naast de model-wijzigingen wordt voorgesteld de methodiek om te bepalen of een kapvergunning nodig is te vereenvoudigen.
Ambtelijk advies:
Bijgaand raadsvoorstel en concept-raadsbesluit voorleggen aan de raad. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Procedure gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Toelichting:
In de regio Utrecht wordt gestreefd naar een nieuwe gemeenschappelijke regeling per 1 januari 2006. Deze ´Regeling Veiligheidsregio Utrecht´ van colleges en burgemeesters heeft als doel het realiseren van een gelijkwaardig kwaliteitsniveau van voorbereiding op rampen en crises. De regeling wordt nu in concept voorgelegd aan de deelnemende gemeenten, waarna in de tweede ronde (najaar 2005) de definitieve regeling ter instemming zal worden voorgelegd. De concept-regeling leidt ambtelijk niet tot het maken van opmerkingen.
Ambtelijk advies:

- Eventuele opmerkingen over de concept-regeling kenbaar maken.
- De concept-regeling ter commentaar voorleggen aan de commissie ABFZ. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Het stuk met een korte oplegnotitie voorleggen aan de commissie. In de oplegnotitie tot uitdrukking brengen, dat het college bezwaren heeft tegen het niet helder zijn van de financiële consequenties (teveel open einden), de zware bureaucratische bestuursstructuur en het toekennen van verschillend gewicht aan de stem van de gemeentelijke vertegenwoordigers. PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Verzoek planschadevergoeding Zegge 32 te Abcoude. (Aangehouden 15-3 j.l.)
B&W-besluit:
In de advisering een verband leggen met de constatering, dat bezwaar wordt gemaakt tegen iets waarvoor de planschade niet geldt.

---


2. Verkoop huurwoningen Fluitekruid en verplichtingen uit verkoopovereenkomsten van de grond tussen de gemeente Abcoude en Dutch Residential Fund I B.V. als onderdeel van de Vesteda Groep.
Toelichting:
De Vesteda Groep heeft een brief gestuurd naar de huurders van huurwoningen in de wijk Fluitekruid waarin hen de mogelijkheid wordt geboden hun huurwoning aan te kopen. Enkele huurders hebben de gemeente gevraagd toestemming te geven aan Vesteda om huurwoningen te mogen verkopen aan de huurders. Er ligt een raadsvoorstel met daarin een drietal oplossingsrichtingen op basis waarvan de gemeente Abcoude de Vesteda Groep kan wijzen op haar verplichtingen uit de eind jaren tachtig gesloten verkoopovereenkomsten van de grond voor de realisatie van huurwoningen in de wijk Fluitekruid. Aan het college van burgemeester en wethouders wordt geadviseerd dit raadsvoorstel te agenderen voor de raadsvergadering van 28 april 2005. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt het bijgevoegde raadsvoorstel op de raadsagenda van de gemeenteraads- vergadering van 28 april 2005 te plaatsen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Het raadsvoorstel wordt nog wat verder verduidelijkt m.b.t. het B&W-advies.
PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik

1. Vaststelling Afvalstoffenverordening.
Toelichting:
Waar voorheen deze bepalingen onderdeel uitmaakten van de APV, wordt gelet op het verschil in wettelijke grondslag nu voorgesteld een afzonderlijke afvalstoffenverordening vast te stellen. Het voorstel is gebaseerd op de model-afvalstoffenverordening van de VNG. Ambtelijk advies:
Bijgaand raadsvoorstel en concept-raadsbesluit voorleggen aan de raad. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Het aanpassen van de verordening rioolrechten 2005 en kredietaanvraag voor de investeringen die voortvloeien uit het GRP voor het jaar 2005. Toelichting:
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de rioolrechtverordening aan te passen en aan het college krediet te verlenen voor de uitvoering van rioleringsprojecten. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt in te stemmen met de aanpassing van de rioolrechtverordening en in te stemmen met de kredietaanvraag voor de uitvoering van rioleringsprojecten en deze de raad ter besluitvorming voor te leggen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Vaststellen beschoeiingsplan en kredietaanvraag voor 2005. Toelichting:
Het beschoeiingsplan is een vervangingsplan en een kostendekkingsplan van de beschoeiingen. Voorgesteld wordt om het beschoeiingsplan vast te stellen en in te stemmen met het kostendekkingsvoorstel.
Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt in te stemmen met beschoeiingsplan en de kredietaanvraag voor 2005 en dit ter besluitvorming aan de raad voor te leggen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


4. Afschrijven immateriële vaste activa en versneld afschrijven onderwijsinvesteringen. Toelichting:
Zoals in het raadsvoorstelomschreven bevat onze balans een aantal immateriële vaste activa die conform het Besluit Begroten en Verantwoorden niet meer mogen worden geactiveerd. Daarnaast staan een aantal onderwijsinvesteringen op 60 jaar afschrijving terwijl dit maar maximaal 40 jaar mag zijn. De accountant zal hier op controleren met de jaarrekening 2004. Om deze immateriële vaste activa af te schrijven en de onderwijsinvesteringen op 40 jaar te zetten is een eenmalig bedrag nodig. Dit bedrag is te groot om ten laste te brengen van het rekeningresultaat. Ambtelijk advies:
Het bedrag a 761.848 te dekken uit de REMU-reserve t.b.v. de verplichte afschrijving van immateriële vaste activa en het versneld afschrijven van onderwijsinvesteringen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Het stuk moet worden uitgebreid met een uitleg over de hoogte van de Remu-gelden, de daarbinnen geoormerkte bedragen en de nog vrije bestedingsruimte alsmede de relatie tussen versneld afschrijven via de Remu-reserve en vrijvallende kapitaallasten. PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn

1. Uitbreiding Paulusschool met 2 leslokalen. Toelichting:
In het huisvestingsprogramma 2005 is de uitbreiding met 2 semi-permente leslokalen van de Paulusschool opgenomen. Op basis van uitgebrachte offertes is de uitbreiding in permanente vorm mogelijk binnen het beschikbaar gestelde krediet. Geadviseerd wordt om overeenkomstig het verzoek van de directie van de school akkoord te gaan met de permanente uitbreiding van de 2 leslokalen op basis van de offerte van Bouwbedrijf Van der Wardt voor een bedrag van maximaal 187.500,--. Ambtelijk advies:
Akkoord gaan met de permanente uitbreiding met 2 leslokalen van de Paulusschool op basis van de offerte van Bouwbedrijf Van der Wardt voor een bedrag van maximaal 187.500,--. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. De juridische component zal bilateriaal met wethouder Van den Heerik worden besproken.

2. Minimum instapniveau van subsidiëring individuele gemeente in het kader van het proces bibliotheekvernieuwing.
Toelichting:
Om in aanmerking te komen voor de herstructureringsmiddelen en de vernieuwingsmiddelen vanuit het Rijk in het kader van het proces bibliotheekvernieuwing zijn er een aantal criteria geformuleerd, waaraan een individuele gemeente dient te voldoen. Een van de criteria is het voldoen aan het minimum instapniveau van subsidiëring door een individuele gemeente. Om aan dit vereiste minimum instapniveau te voldoen, dient structureel vanaf 1 januari 2007 26.000 extra ter beschikking worden gesteld.
Ambtelijk advies:

1. Instemmen met het verzoek om te voldoen aan het vereiste minimum instapniveau t.w.v. 94.831. Dat wil zeggen dat de gemeente structureel jaarlijks vanaf 2007 26.000 extra beschikbaar wil stellen.
2. Instemmen met het ondertekenen van de verklaring, dat de gemeente de intentie heeft dat per 1 januari 2007 het vereiste minimum instapniveau is bereikt.
3. Instemmen met de opdracht aan de raad om met ingang van 2007 op de begroting 26.000 ter beschikking te stellen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. In de beantwoording van de vragen van de kerntakencommissie het signaal van de benodigde extra-gelden opnemen.
---

3. Projectopzet accommodatiebeleid.
Toelichting:
Bij de herijking van het subsidiebeleid is aangegeven dat de subsidiestroom met betrekking tot accommodaties zou worden meegenomen bij het opstellen van het accommodatiebeleid. Voor de uitwerking en het formuleren van het accommodatiebeleid is een projectopzet gemaakt. Het college wordt gevraagd hiermee in te stemmen.
Ambtelijk advies:
Instemmen met de projectopzet accommodatiebeleid. B&W-besluit:
Wordt aangehouden. B&W willen een advies van het MT i.v.m. de aanwezige werkdruk en een strategische discussie in het college over rol en taak van de gemeente op het gebied van de accommodaties of m.a.w. de politiek-bestuurlijke uitgangspunten.
4. Uitbreiding leslokalen Piet Mondriaan.
B&W-besluit:
Het college meent, dat teveel wordt afgeweken van het beschikbare budget van 400.000. Er dient z.s.m. een nieuwe aanbesteding plaats te vinden.
5. Bestemming Leisurecentrum.
B&W-besluit:
B&W willen op basis van een advies van de sector Maatschappelijk Zorg op 5-4 strategisch discussiëren over de bestemming van het centrum. Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 29 maart 2005. De secretaris, de burgemeester,


---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 22 maart 2005
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng

1. Verzoek van bestuur van de Wereldwinkel om afsluiting van de Brugstraat op 19 maart 2005 van
11.00 tot 13.00 uur in verband met de feestelijke opening van de nieuwe locatie van de winkel gelegen aan de Brugstraat 9 te Abcoude.
Toelichting:
Het bestuur van de Wereldwinkel heeft op 19 maart 2005 de feestelijke opening van de nieuwe locatie van de winkel gelegen aan de Brugstraat 9 te Abcoude. Zij verzoeken om afsluiting van de Brugstraat op zaterdag 19 maart 2005 van 11.00 tot 13.00 uur. Om de opening van de winkel in goede banen te leiden is het wenselijk de Brugstraat tussen de Heinkuitenbrug en de Amsterdamsestraatweg te sluiten voor alle verkeer, behoudens voetgangers.
Ambtelijk advies:
De Brugstraat op 19 maart 2005 van 11.00 tot 13.00 uur afsluiten voor alle verkeer, behoudens voetgangers.
Mandaatbesluit d.d. 10-3-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Aanvraag gebruiksvergunning brandveiligheid van Sportfondsen Abcoude b.v. te Abcoude. Toelichting:
Een aanvraag gebruiksvergunning brandveiligheid is ingediend door Sportfondsen Abcoude b.v., Amsterdamsestraatweg 40 te Abcoude.
De regionale brandweer heeft de conceptvergunning met voorwaarden opgesteld. Vergunning kan worden verleend.
Ambtelijk advies:
Gebruiksvergunning brandveiligheid verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-3-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanvraag bouwvergunning vergroten woonhuis, Ds. Bleekerhof 14, Abcoude. Ambtelijk advies:
Vrijstelling en bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-3-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Aanvraag bouwvergunning vergroten woonhuis, Sandbergstraat 11, Abcoude. Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 19 lid 3 WRO medewerking verlenen aan een lichte vrijstellingsprocedure: a. het bouwplan publiceren in de VAR d.d. 31-3-2005; b. het bouwplan gedurende vier weken voor een ieder ter inzage leggen. Als er geen zienswijzen inkomen kan vrijstelling en bouwvergunning worden verleend. Mandaatbesluit d.d. 16-3-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Aanvraag bouwvergunning plaatsen dakkapel op voordakvlak, Angsteloord 31, Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-3-3005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Aanvraag bouwvergunning wijzigen voorgevel, Folkert Postlaan 6, Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-3-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


6. Aanvraag bouwvergunning wijzigen gevel: plaatsen raam, Stationsstraat 53, Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-3-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

7. Aanvraag bouwvergunning oprichten agrarisch bedrijfsgebouw, Rijksstraatweg 43A, Baambrugge.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-3-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.


6