De Geus moet minimumjeugdloon voor 13- en 14-jarigen invoeren GroenLinks

30 maart 2005

Jongeren van 13 en 14 mogen onder voorwaarden werken, maar worden niet beschermd door wettelijke minimumnormen. Uit een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag blijkt nu dat de rechter deze situatie onacceptabel vindt. Groenlinks vindt daarom dat het minimumloon moet worden ingevoerd voor 13- en 14-jarigen.

Ineke van Gent ziet in deze uitspraak een bevestiging van haar stelling dat normaal werk ook normaal beloond moet worden. De Arbeidsinspectie moet werkgevers ook kunnen aanpakken als zij jongeren uitbuiten. Daarom roept zij middels schriftelijke vragen minister De Geus op om de uitspraak van de rechter over te nemen: invoering van een wettelijk minimumloon voor 13- en 14-jarigen.

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ingediend 30 maart 2005, over het minimumloon voor 13- en 14-jarigen.
1. Heeft u kennis genomen van de uitspraak van het Gerechtshof van Den Haag van heden over het minimumjeugdloon voor 13- en 14-jarigen?2. Wat is uw oordeel over deze uitspraak?3. Kunt u bevestigen dat de rechter stelt dat, aangezien jongeren van 13 en 14 jaar betaalde arbeid mogen verrichten, zij ook beschermd dienen te worden door een wettelijk minimumjeugdloon? Deelt u dit standpunt?4. Is deze uitspraak voor u aanleiding om een minimumjeugdloon voor jongeren van 13 en 14 jaar in te voeren? Zo nee, waarom niet?5. Kunt u aangeven of en hoe deze uitspraak consequenties heeft voor het wettelijk minimumjeugdloon aangezien hier ook sprake is van inschaling op basis van leeftijd en mogelijk zelfs van leeftijdsdiscriminatie?

Ineke van Gent