Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Woensdag, 30 maart 2005

AMSTERDAM WORLD BOOK CAPITAL 2007

Amsterdam stelt zich bij UNESCO kandidaat als World Book Capital 2007. Burgemeester Cohen heeft namens B&W de stad officieel voorgedragen. Amsterdam stelt zich kandidaat onder het motto: Amsterdam Open Book

In een Bidbook voor UNESCO presenteert de stad zich als creatief centrum van kennis en cultuur, vrijhaven en vrijplaats voor schrijvers en lezers door de eeuwen heen. 2007 is het jaar waarin de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam en de nieuwe huisvesting van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van de UvA hun deuren openen.

De stad die wordt genomineerd wordt gevraagd een jaar lang inspanningen te leveren die het boek en het lezen promoten. UNESCO neemt dit jaar een beslissing voor het jaar 2007.

Op dit ogenblik is Antwerpen World Book Capital. Montreal volgt in april 2005. Turijn is in 2006 Wereldboekenstad.

De UNESCO-titel bestaat sinds 2001 en is een initiatief van UNESCO in samenwerking met International Publishers Association (IPA), International Booksellers Federation (IBF) en International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA). Jaarlijks wijst een jury, die bestaat uit vertegenwoordigers van deze organisaties, een stad aan tot World Book Capital.

De Amsterdamse kandidatuur is een initiatief van diverse instellingen en organisaties uit het boekenvak waaronder de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, het Nederlands Uitgeversverbond, de Nederlandse Boekverkopersbond, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, Stichting Perdu, Stichting Lezen, de KVB en de Stichting CPNB.

In het Comité van Aanbeveling hebben zitting: Hedy d'Ancona, Abelkader Benali, Job Cohen, Eric Jurgens, Dragan Klaic, Ronald de Leeuw, Truze Lodder, Geert Mak, Pieter de Meijer, Harry Mulisch, Sijbolt Noorda, Nelleke Noordervliet, Cees Nooteboom, Aad Nuis, Anil Ramdas, Gary Schwartz, Morris Tabaksblat, Paul F. van Vlissingen, Nout Wellink en Arie van der Zwan.

Voor meer informatie over het Bidbook, Comité van Aanbeveling en het bestuur van de stichting World Book Capital 2007 i.o. zie www.amsterdamwereldboekenstad.nl.