Gemeente Drimmelen


tijdelijk bij- of inwonen van ouderen misschien binnenkort mogelijk

De gemeenteraad krijgt in april een voorstel voorgelegd, waarin burgemeester en wethouders een richtlijn willen vaststellen om onder voorwaarden aan- of bijgebouwen tijdelijk als zelfstandige woning geschikt te maken. De vrijstelling is bedoeld om bij voorbeeld ouderen de kans te geven zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, met hulp van bijvoorbeeld de kinderen. De commissie Grondgebied staat in principe positief tegenover het voorstel, maar de politieke fracties denken nog na over de exacte voorwaarden die voor het gebruik maken van de regeling moeten worden gesteld.

effectieve mantelzorg
Om deze vorm van mantelzorg zo doeltreffend mogelijk te kunnen verlenen is het gewenst dat de zorgvrager en zorgverlener zo dicht mogelijk bij elkaar wonen. Het ligt dan voor de hand dat aan- of bijgebouwen of een deel van de woning als zelfstandige woonruimte geschikt wordt gemaakt, waarin bijvoorbeeld hulpbehoevende ouders kunnen wonen.

Al geruime tijd is hierover een discussie gaande tussen rijk en provincie, alhoewel nog steeds geen regels zijn ontwikkeld. Verschillende gemeenten proberen oplossingen te vinden om toch aan de vraag tegemoet te komen.

vrijstellingsmogelijkheden bestemmingsplannen
Burgemeester en wethouders van Drimmelen zoeken de oplossing in het opnemen van vrijstellingmogelijkheden in nieuwe bestemmingsplannen. Binnen onze gemeente zijn er (nog) geen vastgestelde bestemmingsplannen die een dergelijke ontheffingsprocedure kennen. In het ontwerp- bestemmingsplan Kern Hooge Zwaluwe is hiermee al rekening gehouden. Het is overigens een vrij omvangrijke en lange (wettelijk vastgelegde) procedure die moet leiden tot een wijziging van een bestemmingsplan.

gedoogbeleid
Als overgangsmaatregel denkt het college aan een gedoogbeleid. Er dienen dan evenwel regels in een overeenkomst te worden vastgelegd over bijvoorbeeld het aantonen van de noodzaak, de grootte van de woonruimte en de tijdelijkheid van de inwoning.

afspraak
Afgesproken is dat de fracties vóór de komende raadsvergadering van 14 april, waarin het voorstel behandeld wordt, nog zorgvuldig kijken naar de verdere uitvoering van de regeling. Met name naar: <:gw_span>

· wanneer komt iemand in aanmerking (indicatie)
· <:gw_span>op welke afstand van de (hoofd)woning
· <:gw_span>moet er al of niet een familierelatie bestaan
· <:gw_span>contractueel overeenkomen

· <:gw_span>handhaven van de tijdelijkheid