Gemeente Tilburg

05098GO

Datum
30 maart 2005

Groen licht voor nieuwe multifunctionele accommodatie in Quirijnboulevard

Wijkcentrum verhuist van De Schans naar nieuwe mfa

In het centrumgebied van Quirijnboulevard, in de hoek Eilenbergstraat/Van Anrooylaan, zal vanaf 2007 een nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) gerealiseerd worden. Het wijkcentrum De Schans verhuist van de huidige locatie aan De Schans naar dit nieuwe multifunctionele gebouw. Dat heeft het College in principe besloten op 22 maart 2005. Naar verwachting in april 2005 behandelt de gemeenteraad het voorstel voor financiering van de mfa. De bouw kan naar verwachting starten in 2007. De bouw zal ca. 1½ jaar in beslag nemen.

De gemeente, wijkorganisatie Stichting Welzijn en Beleid Heikant-Quirijnstok (WEB), de Twern en de deelnemende partijen zijn overtuigd van de meerwaarde van samenwerking in een mfa en zien uit naar de realisatie van het gebouw.

In de mfa worden gehuisvest:

. Basisschool De Sleutel

. Basisschool Stelaertshoeve

. Het wijkcentrum

. Peuterspeelzaal, naschoolse opvang en kinderdagopvang van Kinderstad
. Kinderdagopvang en een dienstencentrum van Amarant
. 12 appartementen van WonenBreburg voor Amarant Het "programma van eisen" van de nieuwe mfa omvat, zonder de appartementen, ongeveer 8000 m². De stichtingskosten bedragen, zonder de appartementen, ongeveer E12,6 miljoen.

De samenwerking tussen de partijen krijgt in dit nieuwe gebouw zowel een inhoudelijke als een ruimtelijke impuls. De mfa is een prima kans om de bestaande samenwerking binnen Brede School-verband te vergemakkelijken en verbeteren. In een mfa kunnen meer en betere kansen voor kinderen en andere wijkbewoners gecreëerd worden, dan wanneer partijen hun activiteiten en diensten vanuit verschillende locaties aanbieden. Daarnaast symboliseren de locatie en de multifunctionele invulling van de mfa het doel van het hele plan Quirijnboulevard: het aaneen "ritsen" van de wijken Heikant en Quirijnstok.

Momenteel wordt er een architect voor de bouwopgave geselecteerd. Deze zal in mei 2005, samen met de participanten, aan de slag gaan. Eerst met een voorlopig ontwerp, dan met een definitief ontwerp.

Net als in de overige deelplannen van Quirijnboulevard zal een klankbordgroep worden gevormd door stichting 't Tracééke. Deze klankbordgroep begeleidt de planvorming over de buitenkant van het gebouw en de inpassing van het gebouw in de (bestaande en nieuwe) omgeving.

Betrokkenheid gebruikers wijkcentrum
Tot op heden zijn de gebruikers van het huidige wijkcentrum aan De Schans niet direct betrokken bij de planvorming rondom de mfa. Dat komt omdat lang onduidelijk is geweest of verhuizing van het wijkcentrum financieel haalbaar was. Dat betekent echter niet dat er geen rekening is gehouden met de belangen van de gebruikers (en andere belanghebbenden).

Hoe de plannen voor de mfa precies luiden en waarom het wijkcentrum gaat verhuizen, willen de gezamenlijke participanten, de gemeente en de wijkorganisatie WEB graag persoonlijk vertellen aan de gebruikers van het wijkcentrum. Daartoe wordt op korte termijn een informatiebijeenkomst georganiseerd voor deze doelgroep. Belanghebbenden ontvangen hiervoor nog een uitnodiging. Tijdens deze bijeenkomst zal ook nader worden ingegaan op de wijze waarop deze groep betrokken wordt bij de planvorming voor de mfa.

Omwonenden, zowel van het huidige wijkcentrum als van de locatie waar de mfa wordt gerealiseerd, worden met een bewonersbrief geïnformeerd over de plannen.

Contactpersoon:
Marlies van Brunschot, woordvoerder wethouder Hamming, 013 - 542 97 05


---- --