Gemeente Amsterdam

Fusie Waterleidingbedrijf Amsterdam en Dienst Waterbeheer en Riolering stap dichterbij
30 maart 2005 - Marieke Hoekstra
Het college van B&W van Amsterdam en het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) hebben ingestemd met het voorstel van de wethouders Hester Maij (Bedrijven) en Duco Stadig (Waterbeheer) en AGV-dijkgraaf Johan de Bondt om het Waterleidingbedrijf Amsterdam en de Dienst Waterbeheer en Riolering samen te voegen tot één bedrijf. De besluiten zijn er op gericht om op 1 januari 2006 met het nieuwe gezamenlijke bedrijf te starten.

De fusie van beide bedrijven leidt tot de eerste echte integrale waterorganisatie in Nederland. Dit bedrijf zal naast de waterschapstaken van AGV zorgen voor het drinkwater en het inzamelen van het afvalwater in Amsterdam. Het gezamenlijke bedrijf werkt in Amsterdam en een groot aantal gemeenten rondom de stad. Er zullen ongeveer 1700 mensen werken. Het nieuwe bedrijf wordt een gezamenlijke uitvoerende organisatie van de gemeente Amsterdam en het hoogheemraadschap AGV. Deze vorm van integratie komt overeen met de voorkeur die Kabinet en Tweede Kamer hebben bij de gezamenlijke uitvoering van watertaken.

De wethouders Maij en Stadig en dijkgraaf De Bondt zijn tevreden: "Na de fusie zullen DWR en WLB met één gezicht naar buiten treden. Burgers en bedrijven in Amsterdam zullen daar voordelen van ondervinden. Zo ontstaat er één nota voor waterkosten en één loket voor drinkwater, riolering en lozingsvergunningen. Het nieuwe gezamenlijke bedrijf zal over watergebruik én waterverbruik adviseren. Daarnaast is er al een gezamenlijke storingsdienst."

De plannen rond de verschillende soorten water kunnen in het nieuwe bedrijf beter op elkaar aansluiten; dit levert een duurzame bijdrage aan het welzijn in Amsterdam. Daarnaast biedt de gemeenschappelijke organisatie AGV de mogelijkheid zijn ambitie van een innovatief en vooruitstrevend waterschap waar te maken. De gemeente Amsterdam behoudt de volledige zeggenschap over drinkwatervoorziening, riolering en grondwater; AGV behoudt de volledige zeggenschap over alle overige watertaken in zijn gehele werkgebied.

De gezamenlijke organisatie heeft in Amsterdam de totale watercyclus - van drinkwater via afvalwater naar oppervlaktewater - in handen. Amsterdam en AGV gaan ervan uit dat door de fusie het werk van de twee organisaties efficiënter, en dus goedkoper, uitgevoerd gaat worden. De besparing kan oplopen tot ongeveer zes miljoen euro per jaar; dat is ongeveer 5% van de uitvoeringskosten. Er zal ongeveer drie tot vier jaar nodig zijn om dat structureel te halen. De directeuren van WLB en DWR hebben ingestemd met de voorwaarde van de beide Ondernemingsraden dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Op 11 mei wordt het besluit in de gemeenteraad behandeld. Het algemeen bestuur van AGV behandelt het onderwerp in zijn vergadering van 19 mei. Het definitieve besluit over de nieuwe organisatie is eind 2005 voorzien.

Pb-062

© Gemeente Amsterdam