Nederlandse Politiebond


Politiebonden doen voorstel hervatting CAO-overleg

Gepubliceerd: woensdag 30 maart 2005.

Op woensdagochtend 30 maart hebben de vertegenwoordigers van de vier landelijke politiebonden de minister van Binnenlandse Zaken en Konink- rijksrelaties (BZK) een brief overhandigd met daarin een voorstel om te komen tot hervatting van de CAO-onderhandelingen.

Deze onderhandelingen zouden moeten gaan lopen naast het reguliere overleg dat al sinds 23 februari gaande is over de uitwerking van het najaarsakkoord (Vut/levensloop/ prepensioen/WW/WAO/tweede ziektejaar en ziektekostenverzekering vanaf 2006). Op 14 april willen de bonden op die dossiers weten waar de minister staat en of de verwachting gerechtvaardigd is dat die dossiers zonder druk van de achterban tot een aanvaardbare oplossing kunnen worden gebracht.

Met het uitreiken van de CAO-brief van vandaag hebben de bonden een nieuw element op het speelveld gebracht. Ook daarvan moet op 14 april duidelijk moet zijn wat er wel of niet kan. Hieronder de tekst van de CAO-brief.


---

Aan: De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dtv: de secretaris van het overleg met de CGOP Datum: 30 maart 2005
Betreft: Hervatting CAO-overleg en bijgestelde vakbondsinzet

Bijna een jaar geleden hebben wij het CAO-overleg met u moeten opschorten omdat u niet over de wil en middelen bleek te beschikken om het overleg succesvol af te ronden. De achterbannen van de respectievelijke vakbonden hebben toen afgezien van het voe- ren van collectieve actie om u tot een andere opstelling te brengen. Nu, een jaar later, waarin vanuit het kabinet wordt gesproken over meevallers en het oogsten van de vruchten van een keihard kabinetsbeleid, achten wij de tijd rijp om het overleg te her- vatten. Hierbij nodigen wij u daartoe uit en passen wij onze vakbondsinzet neerwaarts aan. Niet omdat onze leden niet beter verdienen, maar omdat wij ook rekening houden met regulier overleg waarbij ook andere belangrijke onderwerpen aan de orde zijn.

Onze veranderde inzet houdt rekening met onze constatering dat de verhoudingen tus- sen u als werkgever en de (ex-)werknemers (postactieven) blijvend lijken te zijn ver- anderd. Was het tot de aanvang van dit kabinet normaal dat u zich ook verantwoordelijk toonde voor de groep in- en postactieven, nu blijkt daarvan, getuige uw opstelling rond- om bijvoorbeeld het verdwijnen van de GVP, geen sprake meer te zijn. De verschraling in uw verantwoordelijkheidsbesef kan niet zonder gevolgen blijven. Hoewel wij onze ver- antwoordelijkheid tegenover de samenleving blijven onderkennen, is uw gedragsver- andering voor ons aanleiding om ons speelveld scherper te markeren. Die scherpere markering zal ook tot gevolg hebben dat inzet en uitkomst met een geringere tolerantie zullen worden gewogen.

In deze bijgestelde inzet beperken wij ons tot enkele elementen die zonder langdurig overleg tot een voor ons positief resultaat kunnen leiden. Uiteraard zijn wij bereid om aanvullend ook andere elementen uit de onderhandelingen van vorig jaar in beschou- wing te nemen.

LOON
De contractlonen stijgen miv 1 januari 2005 met 1,25 procent.

RAC
De tijdens de vorige onderhandelingen ingezette vakbondslijn wordt uitgewerkt.

BIJDRAGE ZIEKTEKOSTEN POSTACTIEVEN Het door u voorziene (in verband met het verdwijnen van de GVP en het afwijzen van financiële verantwoordelijkheid voor de postactieven) bezuinigingsbedrag van 18 miljoen op jaarbasis, wordt jaarlijks voor 15 januari op een door de CGOP aan te wijzen reke- ning gestort. De politiebonden toegelaten tot de CGOP zullen dat bedrag inzetten om de ziektekosten van postactieven te compenseren.

REISKOSTEN
Het systeem van vergoedingen wordt zodanig aangepast dat alle werknemers bij de po- litie in het kader van woon/werkverkeer in beginsel vrij kunnen reizen met het openbaar vervoer. De werkgever kan hiervoor zonodig contracten sluiten met openbaar-vervoer- bedrijven. De werknemer die voor deze vorm van vervoersvergoeding kiest, kan maan- delijks nog slechts kosten eigen vervoer declareren indien en voorzover openbaar ver- voer moet worden geacht niet aanwezig te zijn voor aanvang of na einde van de dienst. Daarvan is sprake indien de werknemer niet tijdig zijn dienst kan aanvangen danwel na het einde van de dienst niet binnen 15 minuten van het openbaar vervoer gebruik kan maken.

Indien de werknemer kiest voor eigen vervoer gelden de volgende uitgangspunten:
de afstand voor het vergoeden van reiskosten bedraagt maximaal 100 km per dienst (enkele reis) de vergoeding bedraagt (bruto) 25 cent/kilometer ongeacht het type van eigen vervoer.
eventuele brug- of tolgelden worden separaat vergoed indien de reistijd door het gebruik daarvan wordt verkort voor de berekening van de afstand woon/werk wordt gebruik gemaakt van een routeplanner waaraan de OR zijn instemming geeft.

Indien de plaats van tewerkstelling niet door de werknemer is verkozen geldt geen maximum aantal kilometers voor de berekening van de vergoeding.

54+ NACHTDIENSTONTHEFFING OP EIGEN VERZOEK Tot voor kort konden politieambtenaren op eigen verzoek (vanaf de leeftijd van 55 jaar) ontheffing krijgen van de nachtdienst met (gedeeltelijk) behoud van de gemiddelde inconveniënten-vergoeding. Deze regeling is onze leden goed bevallen. Mede in het kader van het langer gezond houden van de politiepopulatie is verlenging en (geringe) uitbreiding van de regeling noodzakelijk.

POP PERSOONSGEBONDEN BUDGET VAN 300 EURO PER JAAR In een eerder stadium hebben de politiebonden aangedrongen op een persoonlijk bud- get voor elke politieambtenaar als bodem voor de invulling van POP's. Deze langlevende wens willen de bonden thans effectueren uit de middelen die de korpsen voor scholing en vorming beschikbaar hebben. Feitelijk gaat het hier dus om een technische operatie.

De politievakorganisaties hechten eraan om op uiterlijk 14 april te weten of, en zo ja in welke mate, over bovengenoemde inzet overeenstemming zal kunnen worden bereikt. De politievakorganisaties hebben in hun agenda maximaal ruimte gecreëerd om met u daarover te overleggen. De dagen (dagdelen) waarop wij met u daarover kunnen overleggen zijn:

7 april in de avond
8 april de gehele dag
11 april de gehele dag
13 april in de avond
14 april tot 16.00 uur

Wij zien uw positieve reactie met belangstelling tegemoet.

NPB, ACP, ANPV, VMHP


---

De politiebonden houden rekening met het scenario dat op 14 april moet worden geconcludeerd dat de achterban om steun moet worden gevraagd. Daarom zijn we momenteel al bezig met het voorbereiden van informatie- bijeenkomsten voor de leden in de periode van 20 tot en met 26 april. Nadere info daarover volgt spoedig, onder andere via de NPB-website en de NPB-emailbulletins.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 30 03 2005 NPB