Gemeente Hoorn


Presentatie concept wijkplan Risdam-Zuid

Persbericht d.d.: 15 mart 2005j

Op donderdag 31 maart houdt de gemeente Hoorn een wijkbijeenkomst voor alle inwoners van Risdam-Zuid. Tijdens deze avond vindt de presentatie plaats van het concept wijkplan 2005-2008 Risdam-Zuid. Dit plan is het eerste wijkplan dat tot stand is gekomen middels de nieuwe wijkgerichte aanpak die voor heel Hoorn is ingevoerd. Naast leden van het gemeentebestuur zijn op 31 maart vertegenwoordigers van de politie, de Stichting Netwerk en Intermaris woondiensten aanwezig. De wijkbijeenkomst vindt plaats in cultureel centrum De Huesmolen, De Huesmolen 59 en begint om 2 000uur.

Het concept wijkplan ligt vanaf dinsdag 15 maart ter inzage op de volgende plaatsen:

* stadhuis, Nieuwe Steen 1 (voorlichtingsbalie)
* wijkcentrum Risdam, Scheerder (informeren bij de beheerder)
* bibliotheek Risdam, De Huesmolen (informatiebalie)

Het is ook mogelijk een digitale versie te downloaden van de gemeentelijke website, www.hoorn.nl.

Schoon, heel en veilig
Hoorn gaat voor een schone, hele en veilige leefomgeving. Om dat te bereiken is gekozen voor een aanpak waarbij de gemeente en in de wijk actieve organisaties samenwerken in wijkteams en waarbij samen met de wijkbewoners gewerkt wordt aan de totstandkoming en uitvoering van een wijkplan. Ter ondersteuning heeft de gemeente het bureau Wijkzaken in het leven geroepen. Risdam-Zuid is de eerste wijk waar de nieuwe aanpak van de grond is getild en waar nu een concept wijkplan op tafel ligt. Het plan bevat een algemeen deel (kenmerken van de wijk, visie en aandachtspunten voor de komende vier jaren) en een uitvoeringsplan met concrete actiepunten voor het komende jaar. Het gaat daarbij om onderwerpen die uiteenlopen van asfaltonderhoud tot participatieprojecten en van verkeerscontroles tot onderhoud van woningen en speelplekken.
Zo staan voor Risdam-Zuid o.a. op het programma:
* woningonderhoud en voorbereiding van een woonomgevingsplan voor de wagenbuurt

* asfaltonderhoud Sluiswachter, Poortwachter en Zwaagmergouw
* plaatsing van een JOP (jongerenontmoetingsplaats)
* de "schoolagent" als ondersteuning voor basisscholen
* opwaardering van speelplekken aan Kaarder/Volder, Galjoen en Brik
* het jongerenproject Respect

Het merendeel van de activiteiten wordt gefinancierd uit de reguliere budgetten van gemeente, politie, Netwerk en Intermaris. Daarnaast is voor een aantal onderdelen een apart investeringsbudget voor de "wijkaanpak nieuwe stijl" beschikbaar van EUR 100.000,-.
---