PERSBERICHT - 2005-03-31

'De Zevensprong' in Ruurlo officieel geopend door Jochem van Gelder

Achterhoek krijgt zes speciale kinderfietsroutes

In de Achterhoek komen dit jaar zes bewegwijzerde kinderfietsroutes, die zijn bedoeld om juist bij kinderen belangstelling te wekken voor het gebied als vakantiebestemming. Het initiatief daartoe is genomen door het Gelders-Overijssels Bureau voor Toerisme. Dat voert de plannen uit in nauwe samenwerking met lokale werkgroepen. In Ruurlo opende Jochem van Gelder de eerste kinderfietsroute, gebaseerd op het bekende kinderboek 'De Zevensprong'.

Met ouderwetse koetsen arriveerden Jochem van Gelder en zes kinderen op 30 maart bij Toeristisch Overstappunt en Pannenkoekhuis De Heikamp in Ruurlo. Verkleed als de complotleden uit het beroemde kinderboek De Zevensprong van Tonke Dragt vertelden zij de aanwezigen het spannende verhaal van De Zevensprong.

Met luid gezang en dreunend voetgestamp vonden Jochem, zijn mede-complotleden en tientallen basisschoolkinderen de schatkist met de eerste routeboekjes van kinderfietsroute De Zevensprong. Die werden overhandigd aan burgemeester Evenhuis-Meppelink.

Een bonte stoet koetsen en fietsen vertrok vervolgens naar camping Tamaring, opdrachtlocatie tijdens de kinderfietsroute. Op camping Tamaring vuurde Jochem van Gelder een kanonschot af om de nagebouwde Zevensprong-hut officieel in gebruik te nemen.

Kinderfietsroute De Zevensprong
Kinderfietsroute De Zevensprong is ongeveer 15 km lang en duurt drie tot vier uur. De route start in Ruurlo en is gericht op kinderen van 9 tot en met 13 jaar. De route is gebaseerd op het beroemde boek De Zevensprong van Tonke Dragt, dat in de jaren tachtig in Ruurlo door de NCRV verfilmd werd tot de gelijknamige tv-serie. De bewegwijzerde fietsroute komt langs de plekken waar destijds opnames werden gemaakt.

De hoofdpersoon in het boek is schoolmeester Frans van der Steg. In zijn dorp staat kasteel het Trappenhuis, waar de tienjarige Geert Jan woont met zijn niet al te vriendelijke adellijke oom. Geert Jan gaat op zoek naar een schat die ergens in het kasteel verstopt is en krijgt daarbij hulp van de leden van het complot van de Zevensprong. Frans raakt hier op een geheimzinnige manier bij betrokken. Tijdens de fietstocht krijgen de deelnemers opdrachten van de zeven complotleden. Wie die goed uitvoert heeft kans de schat van het Trappenhuis te vinden.

Lespakket Voor groepen kinderen is een lespakket ontwikkeld, bestemd voor scholen, buurthuizen of verenigingen die een kamp, projectweek of activiteit rond het boek De Zevensprong organiseren. Het pakket geeft tips voor onder andere speurtochten, spelletjesmiddagen en bonte avonden.

Bewegwijzerde kinderroutes in de Achterhoek
Kinderen hebben een belangrijke invloed bij het kiezen van een vakantiebestemming. Om juist jongere gasten aan te spreken ontwikkelt het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) in de Achterhoek bewegwijzerde kinderroutes. De routes richten zich op uiteenlopende leeftijdsgroepen en zijn zowel in gezins- als groepsverband (schoolreizen of kinderfeestjes) af te leggen. Iedere route combineert wandelen of fietsen met doe-activiteiten. Na De Zevensprong volgen dit jaar nog bewegwijzerde kinderroutes in Gorssel, Winterswijk, s-Heerenberg, Eibergen en Groenlo. Lokale werkgroepen zorgen samen met het GOBT voor de realisatie.

Noot voor de redactie