Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TOPSPORTERS REIKEN LESPAKKETTENWAAIER EN SPORTLESPAKKET UIT OP DAG VAN HET ONDERWIJS IN DE NATIONALE SPORTWEEK

Utrecht, 31 maart 2005 -- Schaatser Jochem Uytdehaage heeft de eerste Lespakkettenwaaier en het eerste sportlespakket De wereld in een sporttas uitgereikt op zijn oude basisschool: de Johan de Wittschool in Utrecht. Dit gebeurde vanochtend, op de Dag van het Onderwijs in de Nationale Sportweek. De Lespakkettenwaaier bevat een overzicht van lesmethoden gericht op het thema opvoeding door sport en is ontwikkeld door het Ministerie van VWS en OCW. Een van die lesmethoden is De wereld in een sporttas. Deze methode benadrukt het belang van sporten wereldwijd en is ontwikkeld door Unicef en NOC*NSF. Ook verschillende andere topsporters hebben het pakket en de waaier op hun oude basisschool overhandigd. Een aantal topsporters gaf na de uitreiking bovendien een sportclinic aan de leerlingen.

De uitreiking van de Lespakkettenwaaier en het lespakket is een van de vele activiteiten die plaatsvinden tijdens de Nationale Sportweek, die loopt van 25 maart tot en met 3 april. Binnen deze week is vandaag, donderdag 31 maart, uitgeroepen tot Dag van het Onderwijs. Op deze dag besteden alle scholen extra veel aandacht aan sport en bewegen, omdat sporten voor kinderen waar ook ter wereld net zo belangrijk is als taal en rekenen. Sport is niet alleen goed voor de gezondheid van jongeren, sport is ook een bindmiddel in de maatschappij en een manier om normen en waarden over te brengen.

Verschillende sporters en prominenten uit de wereld van sport bezochten vandaag hun oude basisschool om de Lespakkettenwaaier en het lespakket te overhandigen. Zo bezochten Erica Terpstra en atleet Troy Douglas basisscholen in Den Haag en was tennisser Jacco Eltingh in Heerde te vinden.

Lespakkettenwaaier
De Lespakkettenwaaier is ontwikkeld door het Ministerie van VWS en OCW om het voor alle scholen gemakkelijk te maken om extra aandacht te besteden aan het thema opvoeding door sport. De waaier biedt scholen handvatten om sport en bewegen structureel in het lesprogramma op te nemen. Er is zowel een versie voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs. In de waaier is een selectie van beschikbare lespakketten op het gebied van sport en bewegen opgenomen, evenals een aantal praktijkvoorbeelden. 15.000 scholen voor primair en voortgezet onderwijs hebben vandaag de Lespakkettenwaaier ontvangen, ofwel uit handen van een topsporter, ofwel per post.

Tas vol sport
Het lespakket De wereld in een sporttas is ontwikkeld door Unicef en NOC*NSF en is bedoeld voor de hoogste groepen van het basisonderwijs. Het maakt kinderen bewust van het belang van sport en spel voor zowel kinderen in Nederland als kinderen in ontwikkelingslanden. Het pakket bestaat uit een sporttas met sport- en spelmaterialen uit verschillende ontwikkelingslanden. Bij elk sportattribuut horen een verhaal van een kind, een gymlesactiviteit en verdiepingsopdrachten. Het doel is om kinderen in Nederland inzicht te geven in de leefomstandigheden van kinderen in ontwikkelingslanden en ze te leren welke rechten kinderen hebben en waarom die belangrijk zijn. Het lespakket is ontwikkeld in het kader van het Jaar van Sport en Lichamelijke Opvoeding, met steun van de NCDO (Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling en Internationale Samenwerking).

Prijs voor sportiefste scholen
Op veel scholen vonden vandaag bovendien speciale sportieve activiteiten plaats. De Stichting Nationale Sportweek had voor de basisschool en middelbare school met de origineelste activiteiten een prijs beschikbaar gesteld. Het Johannes Fontanus College uit Barneveld won de eerste prijs voor het voorgezet onderwijs, een cheque van ¤ 5000,- voor sport- en spelmaterialen. Dit college heeft een film gemaakt over het belang van sport, bewegen en goede voeding. De Prinses Christina school uit Nieuwegein won de eerste prijs voor het basisonderwijs, de Cruijff Foundation Games. Op deze basisschool vond vandaag een dansestafette plaats. De kleuters begonnen om 9.00 uur met een speciaal ingestudeerde dans en vervolgens werd het dansstokje aan een steeds hogere klas doorgegeven.

Nationale Sportweek
De Nationale Sportweek, die loopt van 25 maart t/m 3 april, heeft als doel het voordeel van sport en bewegen breed onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek en te laten zien dat sport goed én leuk voor je is. Tijdens deze week vinden in het hele land meer dan duizend wedstrijden, toernooien, demonstraties en kennismakingslessen in alle takken van sport plaats. De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF, KVLO (Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding), LC (Nederlands instituut voor lokale sport en recreatie), Mitex (de brancheorganisatie van ondernemers in de mode-, sport- en schoenendetailhandel) en FGHS (de branchevereniging van sportleveranciers). McDonald's is hoofdsponsor. De Dag van het Onderwijs is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW en VWS. Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Nationale Sportweek is te vinden op www.nationalesportweek.nl.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =