INFO CENTRUM PAPIER EN KARTON

Kappa Roermond Papier ontwikkelt industriële reddingsbox

Roermond, 31 maart 2005

Papierfabriek Kappa Roermond Papier B.V. heeft een reddingsbox ontwikkeld waarmee slachtoffers in industriële 'besloten werkruimtes' in geval van incidenten veilig kunnen worden getransporteerd. Met de reddingsbox kunnen slachtoffers eenvoudig, snel en vooral stabiel uit een noodsituatie, zoals bijvoorbeeld uit een droogcilinder van een papiermachine of een stoomketel, worden vervoerd. Kappa Roermond Papier heeft als eigenaar van de reddingsbox, de COONY(tm), het octrooi aangevraagd.

Risicosituaties
In de papierindustrie komt het geregeld voor dat werkzaamheden verricht worden in een zogenaamde 'besloten ruimte', meestal alleen maar betreedbaar via een mangat. Aan deze werkzaamheden zijn vaak een aantal extra risico's verbonden. Iemand kan onwel worden of gewond raken, en zal zo snel mogelijk uit de situatie bevrijd moeten worden.
Het is altijd lastig, en soms zelfs onmogelijk, om een slachtoffer door een mangatopening uit een besloten ruimte te halen. Een instabiel lichaam is heel moeilijk of helemaal niet door het mangat te krijgen, en als het wel lukt zijn vaak nóg meer verwondingen het gevolg. De oplossing is een stabiele brancard of reddingsbox, de COONY(tm). Voor het stabiliseren van een bewusteloos lichaam en het transport door een mangat werd bij Kappa Roermond Papier een reddingsbox ontwikkeld en gebouwd, waar het slachtoffer ingelegd kan worden. Bij praktijktests met een vrij liggende cilinder werd de testpersoon binnen 1 minuut met de COONY(tm) uit de cilinder gehaald.

Rekening houden met veiligheidsvoorschriften
Bij het verrichten van werkzaamheden in besloten ruimtes moeten volgens de wettelijke veiligheidsvoorschriften bepaalde regels worden aangehouden, zoals het meten van o.a. zuurstof en temperatuur, en het gebruik van een veiligheidsgordel en een reddingslijn. Juist deze veiligheidsgordel en reddingslijn kunnen een hindernis en zelfs een gevaar vormen bij het uitvoeren van het werk, maar nog meer bij het redden van personen. Ook dit feit was voor Kappa Roermond Papier aanleiding voor de ontwikkeling en bouw van de COONY(tm). Kappa Roermond Papier heeft als eigenaar van de reddingsbox het octrooi aangevraagd.

Werking van de COONY(tm)
De COONY(tm) is van aluminium en bestaat uit twee halve schalen, die in de gangbare mangaten passen of voor ieder ander mangat op maat te maken zijn en in de besloten ruimte kunnen worden geschoven. Nadat het slachtoffer erin is gelegd wordt het deksel van de box met spansloten gesloten. Dan worden aan beide kopse kanten draagstangen ingeschoven en kan de reddingsbox door het mangat naar buiten worden gebracht. Het deksel van de reddingsbox is nog eens in twee helften gedeeld. Soms kan de reddingsbox niet helemaal uit de besloten ruimte getrokken worden, bijvoorbeeld bij droogcilinders die zich onder de kap van een papiermachine bevinden. Dan kan het slachtoffer er alsnog uitgehaald worden door de helft die uit het mangat steekt te openen.

Informatie
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Kappa Roermond Papier B.V.
Ing. J.H.H. (Henk) Oitmann
tel.: +31 (0)475 38 43 51
E-mail: henk.oitmann@kappapackaging.com

31 mrt 05 13:29