Gemeente Breda

Ministerie, Provincie en Gemeenten ondertekenen intentieverklaring Samenwerking herstructurering bedrijventerreinen

Bedrijventerrein_De_Krogten_kln.jpg

Het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant en acht Brabantse gemeenten, waaronder Breda, ondertekenen op korte termijn de intentieverklaring Samenwerking herstructurering bedrijventerreinen, om te komen tot een Brabantse Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen.

De betrokken partijen spreken hiermee de intentie uit om zich gezamenlijk in te zetten voor de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen in Noord-Brabant. Het voornaamste doel is het versterken van het vestigingsklimaat en de concurrentiekracht en bevordering van het zorgvuldig ruimtegebruik op bedrijventerreinen.

De Nederlandse opgave voor herstructurering en revitalisering van bestaande bedrijventerreinen is ongeveer 21000 hectare groot. Veel van deze bedrijventerreinen liggen in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Over het algemeen is regulier onderhoud van deze bedrijventerreinen niet meer voldoende. Een belangrijk kenmerk van dergelijke verouderde terreinen is het inefficiënte ruimtegebruik, dat vaak wordt versterkt door een slechte verkaveling en óf een te hoge bebouwingsgraad. Als gevolg van omzetverlies gaan bedrijven steeds vaker op zoek naar alternatieve locaties elders. Dit heeft weer tot gevolg dat er een grote leegstand ontstaat op deze bedrijventerreinen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft met haar actieplan bedrijventerreinen duidelijk gemaakt dat ze de aanwezige financiële middelen zo goed mogelijk wil inzetten.

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst spreekt de provincie Noord-Brabant de bereidheid uit om de Brabantse Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerrein actief in te zetten voor de ontwikkeling van en de financiële participatie in de topprojecten. Dit zijn projecten zoals de Krogten/Emer/Hintelaken in Breda, die, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, aanspraak maken op subsidie (de topper'-regeling) van het ministerie van Economische Zaken. De acht Brabantse gemeentes zeggen in de intentieverklaring toe bereid te zijn om de topprojecten op te pakken, zodat voor 2006 een kant en klaar masterplan bij het ministerie van Economische Zaken kan worden ingediend. Het ministerie van Economische Zaken zegt tenslotte toe, naast hun financiële steun, de acht Brabantse gemeenten, middels hun accountmanagement, te ondersteunen bij het opstellen van masterplannen en projectplannen.

Breda, 31 maart 2005