Ministerie van Justitie

Persbericht

Financiële steun minderdraagkrachtigen bij mediation 31 maart 2005

Minderdraagkrachtigen die de hulp van een bemiddelaar inschakelen om hun conflict op te lossen, kunnen hiervoor met ingang van 1 april 2005 een financiële tegemoetkoming krijgen. Dit gaat in de vorm van een toevoeging waarvan ook gebruik wordt gemaakt bij de verlening van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Minister Donner van Justitie kondigde de maatregel vorig jaar aan. Van de minderdraagkrachtige wordt voor mediation een eigen bijdrage gevraagd van minimaal 45 euro die -afhankelijk van het inkomen- kan oplopen tot maximaal 90 euro.

Daarnaast zullen de Raden voor Rechtsbijstand een bedrag van 200 euro per mediation aan de bemiddelaar uitkeren als partijen het advies van de rechter opvolgen om de hulp van een mediator in te schakelen. Dit staat overigens los van de draagkracht van betrokkenen. Partijen hebben in feite al griffiegeld betaald en kosten gemaakt voor de bijstand van een advocaat omdat al voor een gerechtelijke procedure is gekozen.

De bewindsman beoogt met de 200 euro de kosten te dekken van de aanvangsfase van de mediation waardoor de totale financiële lasten voor de deelnemende partijen beneden een acceptabele grens blijven en er geen onnodige drempel voor deelname wordt opgeworpen. Minister Donner bekijkt per jaar of de regeling, als tijdelijke stimuleringsmaatregel, moet worden aangepast of voortgezet.

De financiële bijdragen voor mediation komen tegelijk met de invoering van de doorverwijzingsvoorzieningen bij de gerechten en het juridisch loket. Vanaf 1 april 2005 zijn die in verschillende steden beschikbaar. Het gaat om de nieuwe juridische loketten in Rotterdam, Den Bosch en Breda en de rechtbanken in Assen, Zwolle-Lelystad, Arnhem, Utrecht, Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. Ook bij het gerechtshof in Arnhem komt een doorverwijzingsvoorziening voor mediation.

Rechtszoekenden kunnen bij de juridische loketten terecht om zich adequaat te laten informeren en te adviseren over de mogelijkheden van mediation. Het juridisch loket kan ook behulpzaam zijn bij het benaderen van de wederpartij en meehelpen met zoeken naar een geschikte mediator.

De gerechten kunnen partijen die een rechtszaak hebben lopen adviseren alsnog een mediator in te schakelen en daarbij helpen. Naar verwachting zal aan het einde van dit jaar bij alle juridische loketten een mediationvoorziening zijn gerealiseerd. Voor de gerechten is de planning dat eind 2007 bij alle gerechten een doorverwijzingsvoorziening is gerealiseerd. De rechter of gerechtssecretaris verwijst niet naar één bepaalde mediator, maar partijen kiezen zelf een gekwalificeerde mediator met ondersteuning vanuit het aanspreekpunt bij de gerechten. Rechters hebben een expertise opgebouwd om te bekijken of een zaak zich voor mediation leent.

Het besluit van de bewindsman meer prioriteit aan mediation te geven, past in het streven om conflicten op te lossen waar ze thuis horen. Dat is lang niet in alle gevallen via de rechter. Mediation kan helpen voorkomen dat conflicten escaleren en verder juridiseren. Als mensen kiezen voor mediaton kunnen tegelijkertijd langdurige en kostbare juridische procedures worden vermeden. Dit kan op termijn bijdragen aan een vermindering van de druk op de rechterlijke macht.