Landstede


Opleiding voor Zorgcombinatie Zwolle

Na medewerkers van De Voord in Elburg en Stichting Zorggroep Noordwest Veluwe, gaan ook vijf groepen van de Zorgcombinatie Zwolle de opleiding Eerste Verantwoordelijke Verzorgende volgen. De eerste groep is in maart gestart.

De opleiding is bedoeld voor gediplomeerde verzorgenden die zich binnen hun werkterrein willen ontwikkelen tot Eerste Verantwoordelijke Verzorgende (EVV). Een EVVer heeft de regie over het zorgproces van de bewoner binnen een zorginstelling. Daarom heeft hij of zij veel contact met collega-verzorgenden en de cliënt.

Ook bespreekt hij of zij de behandel- en zorgplannen van cliënten met bijvoorbeeld doktoren en fysiotherapeuten. Een EVVer is als het ware een spin in het web. Het is de kunst om je als EVVer goed te positioneren. Je hebt de verantwoordelijkheid om de kwaliteit van de zorg te bewaken en te sturen, zegt bedrijfsopleider Bert Nummerdor van Landstede.

Vanuit het hart
Verzorgenden zijn vaak gewend om vanuit hun hart te werken. Ze stellen zich dienstbaar op. Als EVVer moet je je ook zakelijk op kunnen stellen. Je moet je directe collegas duidelijk kunnen vertellen wat de plannen zijn. Ook moet de EVVer aan verschillende collegas op verschillende posities in de organisatie op een goede manier feedback kunnen geven. Dit vergt andere kwaliteiten dan je in eerste instantie in de zorg gebruikt, vindt Bert Nummerdor.

De functie van EVV´er bestond al langer, maar er was nooit een specifieke opleiding voor. Uit de enthousiaste reacties van verzorgenden die de opleiding volgen, blijkt dat ze een aantal zaken bij leren, vertelt accountmanager GDW (Gezondheidszorg, Dienstverlening, Welzijn) van Landstede, Anneke Plantenga.

Assertief
De opleiding is een competentiegerichte opleiding. Dat wil zeggen dat de leerlingen door hun houding en gedrag laten zien dat ze hun leerdoelen beheersen. De nadruk ligt dan ook op de praktijk. Het is op de persoon toegesneden onderwijs.

We hebben bij Landstede veel ervaring op dit gebied, en dat is onze kracht. Mensen die om zorg vragen worden steeds assertiever. Als verzorgende moet je daar ook goed mee kunnen omgaan. Anders krijg je communicatiestoornissen, vertelt Anneke Plantenga.