KPMG


KPMG: "Bestuursverklaring van groot belang voor reputatie"

31 maart 2005

Ondernemingen die te maken hebben met de voorschriften van de Code Tabaksblat moeten een voortrekkersrol vervullen bij het opstellen van een bestuursverklaring.

Daarmee kunnen zij veel vertrouwen winnen van stakeholders, zoals werknemers, leveranciers, aandeelhouders en afnemers. Volgens Philip Wallage, partner bij KPMG en hoogleraar Accountantscontrole aan de Universiteit van Amsterdam, ligt er een kans een voorsprong op te bouwen op andere ondernemingen nu Tabaksblat nog relatief nieuw is. Wallage: "Er zijn op dit moment niet alleen nog nauwelijks praktijkvoorbeelden, de code Tabaksblat geeft ook geen nadere richtlijnen. Een onderneming kan zich dan ook onderscheiden van concurrenten door nu het voortouw te nemen. Een bestuursverklaring is van groot belang voor de uitstraling en reputatie van een onderneming. Daarbij is het overigens zaak dat bestuurders zich goed realiseren dat interne beheersing op zich niets nieuws is. Het gaat eigenlijk alleen om het afleggen van verantwoording en daarmee op gestructureerde wijze omgaan".

Stakeholders - aandeelhouders maar ook andere belanghebbenden - stellen steeds hogere eisen aan de integriteit, betrouwbaarheid en transparantie van bedrijven. Wallage: "Die ontwikkeling naar meer transparantie is begrijpelijk gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren. Een aantal incidenten - zoals de boekhoudaffaires rondom Enron, Ahold en Parmalat - heeft het thema een prominente plaats op de agenda van bestuurders en managers bezorgd. De maatschappij verlangt ook inzicht in hoe ondernemingen hun interne beheersing op orde hebben. Ondernemingen moeten helder laten zien waar ze voor staan en hoe ze zaken onder controle hebben. Deze trend naar meer openheid is onomkeerbaar en vindt plaats in alle sectoren en landen. De Code Tabaksblat sluit aan op die trend".

Het in kaart brengen en documenteren van de interne beheersing heeft dan ook positieve externe effecten. Wallage: "Hoe lastig het ook moge zijn, goed gedocumenteerde interne controles verminderen het risico van fouten in de rapportage en kunnen de buitenwacht - financiers of andere partijen - ervan overtuigen dat een onderneming de externe informatievoorziening goed beheerst. De kans op fraude of noodgedwongen aanpassingen in rapportages wordt kleiner, en daarmee ook de kans op negatieve publiciteit en mogelijke negatieve effecten op de beurskoers. Naarmate de onderneming meer vertrouwen krijgt, kan extern kapitaal bovendien gemakkelijker en goedkoper worden aangetrokken. Kredietverschaffers en rating agencies blijken veel waarde te hechten aan de bestuursverklaring. Moody's heeft overigens al aangegeven dat het rapporteren van materiële leemtes in de interne beheersing direct van invloed kan zijn op het oordeel over de kredietwaardigheid. Het is dan ook duidelijk dat het belang van de in de Code Tabaksblat gevraagde bestuursverklaring voor de kapitaalmarkten groot is".

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

Aan dit bericht ligt de publicatie "Strenge regels vragen visie" ten grondslag die ingaat op de wijze waarop bedrijven efficiënt kunnen komen tot een rapportage over interne beheersing. Klik hier om de publicatie te bestellen.

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.