Gemeente Kerkrade
---

31.03.05: Prijsvraag leefbaarheidsbudget in Kerkrade-Noord

In Kerkrade-Noord wordt deze week gestart met een prijsvraag 'De uitdaging'. Inwoners van Kerkrade-Noord kunnen ideeën aandragen voor een project dat binnen het leefbaarheidsbudget van het Wijkplatform Kerkrade-Noord gerealiseerd kan worden. Het gaat om een bedrag van 10.000 euro. Uit alle inzendingen zal een jury, die bestaat uit leden van het Bewonersplatform, het Wijkplatform en wijkwethouder Hans Bosch, een idee voordragen aan het Wijkplatform. Ook aanvragen die minder geld kosten, kunnen in het kader van deze prijsvraag ingediend worden. Afhankelijk van de kosten kan het zijn dat er meerdere ideeën voor uitvoering in aanmerking komen.

Advisering
Naast het geldbedrag kan ook een beroep gedaan worden op gratis advisering bij de uitvoering van het idee door de gemeente, politie, de woningcorporaties en de basisscholen. De aanvragers van het winnende idee (of ideeën) zullen een leuke attentie ontvangen.

Spelregels
Belangrijkste spelregel binnen de prijsvraag is dat het idee een bijdrage moet leveren aan de verbetering van het woon- en leefklimaat in de wijk. Tevens moet een idee in principe binnen 1 jaar realiseerbaar zijn. Ideeën kunnen tot uiterlijk 11 mei 2005 worden ingediend. Eind mei, begin juni zal de winnaar tijdens een goede gelegenheid worden bekendgemaakt.

Wijkgericht werken in Kerkrade Het wijkgericht werken heeft als doel de afstand tussen gemeente en burgers te verkleinen en om bewoners, ondernemers en andere betrokkenen actief te betrekken bij het gemeentelijk beleid. Volgens het wijkgericht denken is Kerkrade verdeeld in Kerkrade-West, Kerkrade-Oost en Kerkrade-Noord. Sinds 2000 is er per wijk een Wijkplatform waarin bewoners en professionele instanties de ontwikkelingen in de wijk bespreken en tevens worden er buurtschouwen georganiseerd waarin betrokkenen een buurt bezichtigen, problemen bespreken en trachten op te lossen. Naast het Wijkplatform is er in elke wijk een Bewonersplatform actief, dat bestaat uit afgevaardigden uit de wijken zelf en dat nauwe contacten onderhoudt met zowel de bewoners in de wijk als met het Wijkplatform.