Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Amsterdam, 1 april 2005

uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

4 mei Herdenking: jongens bewaken stilte, moskeebestuurders dragen krans

De dodenherdenking gebeurt dit jaar vanuit de Joop Westerweelschool aan het Balboaplein. De schoolkinderen hebben een nieuwe documentaire in hun serie over verzetshelden, dit jaar over Joop Gerritze. Na het programma in de school vertrekken de leerlingen, ouders, leraren en bewoners naar het monument voor de verzetshelden Joop Gerritze en Jan Dalemans aan de Postjesweg. De jongens van de jongerencentra La Rainbow en Zuidpool bewaken net als vorig jaar om 20.00 uur de stilte. De moskeebestuurders van Aya Sofya, Nour en Ghousia dragen gezamenlijk een krans vanaf 19.40 uur vanuit de school naar het monument. Tijdens de bijeenkomst in de school vanaf 19.00 uur zien de deelnemers behalve de documentaire van de schoolkinderen ook een video-interview met Kees Fens over de joodse familie Aluin. Toespraken van Henk van Waveren (stadsdeelvoorzitter) en Mustapha Laboui (Amsterdams 4/5 mei comité).

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Nieuwe wethouder maakt kennis met de kunstwereld De Witte Ruijter

Op 8 april opent stadsdeelwethouder Arco Verburg (Kunst) om 15.50 uur in de Witte de Withstraat 148 de zevende galerie van De Witte Ruijter. Verburg maakt deze dag kennis met de kunstenaars uit de omgeving van de Witte de Withstraat. Hij bezoekt de galerie Kunst CO-OP (14.30 uur), de theatervormgevers Leek&Pleiter (15.30 uur) en Hoofdzaak Hoeden (16.10 uur). Bij galerie Illuseum (14.50 uur) wordt Verburg ingevoerd in het hoofdprogramma van de Juni Kunstmaand. Om 17.00 uur opent de nieuwe wethouder bij galerie Art & Nature het etalageproject en wandelt hij langs de etalages van kunstenaars als Lotte Geeven, Claudia Oliviera en Gabriëlle Peters (in 2004 genomineerd voor de Ymere-Baarsjesbeurs). Hij arriveert om 18 uur bij Garage Groeneveld, waar hij kunstinstallaties bekijkt en naar een concert luistert.

Informatie: Edwin Raap, 06-30719398

Sleutel voor nieuwe galerie-atelier Witte de Withstraat 148

Petra Vonk, Senad Alic en Niels Veraart worden de nieuwe gebruikers van de ruimte aan de Witte de Withstraat 148 huis. De kunstenaars krijgen vrijdag 8 de sleutel van Arco Verburg, de nieuwe stadsdeelwethouder kunst. De kunstenaars huren de ruimte tegen een verlaagde huur. Dit is het zevende atelier dat met ondersteuning van De Witte Ruijter in de Witte de Withstraat in gebruik wordt genomen. Er komt een galerieruimte aan de straat, met een zeswekelijks wisselende expositie en zicht op de werkplaatsen vanaf de straat. Het atelier wordt een ambachtelijke werkplaats voor schilderkunst (Alic), constructionele kunst (Veraart) en textielkunst (Vonk). Alle drie de kunstenaars wonen in De Baarsjes.

Informatie: Edwin Raap, 06-30719398

Verhuisde bewoners hoger op wachtlijst parkeervergunningen

De Baarsjes wil dat nieuwe bewoners en ondernemers de opgebouwde inschrijvingsduur voor een parkeervergunning mee kunnen nemen uit het stadsdeel van vertrek. De stadsdeelraad heeft via een motie daarom verzocht. Het stadsdeel dient een aanvraag in bij de gemeente. Maatgevend voor de plaats op de wachtlijst voor parkeervergunningen is de datum waarop de verhuisde bewoners indertijd in een ander stadsdeel hun vergunning hebben aangevraagd. De eerste op de wachtlijst moet naar schatting anderhalf jaar wachten, doordat er een stop geldt op nieuwe parkeervergunningen tot het huidige aantal van ruim negenduizend vergunningen is teruggebracht tot 7600. Meeverhuizen van opgebouwde inschrijfduur voor een parkeervergunning geldt voor de stadsdelen die meedoen aan het experiment: Oud Zuid, Bos en Lommer, Oud-West, Westerpark, Centrum en Zeeburg. Volgend jaar geldt het voor alle stadsdelen.

Informatie: Manuel Monkau, 06-22555547

Uitnodiging

Inspraakavond parkeerregelingen

Stadsdeelwethouder Arco Verburg nodigt bewoners uit om met hem op 11 april de menukaart parkeren te bespreken. Ondernemers nodigt hij uit op 18 april. Beide avonden beginnen om 19.30 uur in Nieuw Vredenburgh, Postjesweg 125. Voorstellen ter inspraak zijn ondermeer: per adres slechts één parkeervergunning verstrekken; tarieven gelijk houden; bewoners parkeren op winkelavonden in winkelstraten toestaan; parkeerduur tijdens winkeltijden in de Jan Evertsenstraat maximaal een uur; bepaalde maatschappelijke instellingen komen in aanmerking voor extra bedrijfsvergunningen. Het Dagelijks Bestuur besluit op 10 mei en de raadscommissie bespreekt dit op 24 mei.

Informatie: Manuel Monkau, 06-22555547

Nieuw jongerencentrum: stadsdeel koopt achtertuinen

Er komt een betere entree voor het openbare binnenterrein waar tot de zomer jongerencentrum La Rainbow staat en waar een nieuw gebouw komt voor jongeren en kinderen. Voor opener toegang heeft stadsdeel De Baarsjes de achtertuinen gekocht van de huiseigenaren aan de Van Speijkstraat 33 en 35. De doorgang van de poort aan de Van Speijkstraat naar het jongerencentrum is een donkere tunnel; dat is over wanneer de schuttingen naar opzij kunnen. Op het binnenterrein achter de Van Speijkstraat ligt niet alleen jongerencentrum La Rainbow, er is ook een speeltuin. En die wordt ook opgeknapt.

Informatie: Anita de Horde, 06-19608811

Turkse vuilnismannen naar De Baarsjes

Het stadsdeel begint aan de voorbereidingen voor het bezoek van Turkse vuilnismannen uit Istanbul aan De Baarsjes. De genodigde vuilnismannen komen uit de deelgemeente Kadiköy, waar eerder de vuilnismannen uit De Baarsjes kennis maakten met de werkwijze van de Turken. Een tv-film legde toen de wederzijdse verwondering vast. Ook nu wordt een film gemaakt, gefinancierd door de VNG. Het stadsdeel draagt zelf 25.000 euro bij aan reis- en verblijfkosten.

Informatie: Manuel Monkau, 06-22555547

Digitale kunstroute

Op de website www.baarsjes.amsterdam.nl staat een digitale kunstroute die ruim twintig openbare kunstobjecten laat zien en per 'hotspot' informeert over het werk. De plattegrond is uit te printen, zodat met de kaart erbij de route ook fysiek eenvoudig te bewandelen is. De plattegrond is ook gratis verkrijgbaar aan de balie van het stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224.

Informatie: Edwin Raap, 06-30719398

Agenda

* 4 april om 19.30 uur in de Corantijnschool buurtoverleg Postjesbuurt. Corantijnstraat 9.
* 6 april om 19.30 uur in buurthuis De Tagerijn buurtoverleg Mercatorbuurt/Admiralenbuurt Noord. Adres: Balboastraat 18
* 7 april om 19.30 uur in gebouw Westerwijk buurtoverleg Does-, Tromp-, Geuzenbuurt
* 8 april om 15.50 uur opent stadsdeelwethouder Arco Verburg (Kunst) in de Witte de Withstraat 148 de zevende galerie van De Witte Ruijter
* 8 april om 17 uur opent stadsdeelwethouder Arco Verburg de kunstwandeling langs etalages in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg. Verzamelen bij galerie Art & Nature, Admiraal de Ruijterweg 9. De kunstenaars vertellen over hun raam. Vanaf 18 uur soep en brood en meer kunst in de Garage, Baarsjesweg 200
* 11 april Wouter Bos bezoekt De Baarsjes in verband met het Contract met de Samenleving
* 11 april 19.30 inspraak menukaart parkeren, voor bewoners, Nieuw Vredenburgh, Postjesweg 125
* 11 april 20.00 uur bespreking convenant kerken, moskeeën en synagoge in de Augustanakerk, Erasmusgracht 24. Informatie: Jan Voetberg, tel. 6120412, j.voetberg@planet.nl
* 13 april om 19.30 uur buurtoverleg Chassébuurt
* 16 april InBOERgeringsdag; dagtocht naar de Noordoostpolder. Met rondleiding op een boerderij en een rondwandeling door Urk en bezoek aan de visafslag. Organisatie: Kantara.
* 18 april 19.30 uur inspraak menukaart parkeren, voor ondernemers, Nieuw Vredenburgh, Postjesweg 125
* 20 april van 15.00 tot 17.00 uur en van 20.00 uur tot 21.30 uur presentaties ontwerpen van het nieuwe vrijetijdscentrum La Rainbow en het nieuwe speelterrein Plan West aan de buurt en geïnteresseerden. Locatie: jongerencentrum La Rainbow, ingang poort Van Speijkstraat 33.
* 27 april informatiebijeenkomst herinrichting en asfaltvernieuwing Jan van Galenstraat
* 4 mei 19-20 uur Dodenherdenking. Start bij Joop Westerweelschool, einde bij monument Postjesweg/hoek Marco Polostraat
* 5 mei Bevrijdingsfeesten op het Balboaplein, in de Hudsonhof en in jongerencentrum La Rainbow