Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, maart 2005

Een zoektocht naar de nieuwe rol van de leidinggevende

Bij uitgeverij SWP verschijnt het boek

Boekpublicatie 'Einstein en de kunst van het zeilen'

(Auteurs: Anne de Graaf & Klaas Kunst)

Zelf verantwoordelijk
`Einstein en de kunst van het zeilen' is een uniek lees- en werkboek voor leidinggevenden in de publieke
sector. Voor leiders in de moderne tijd geldt niet de vraag hoe je in het algemeen een goede leiding-
gevende kunt zijn, maar hoe JIJ met jouw persoonlijke kwaliteiten de rol van leidinggevende op je neemt. Bij die zoektocht is Einstein in het boek de briljante metgezel, die met zijn nieuwsgierige vragen nieuwe denksporen oproept en kansrijke perspectieven laat zien.
Het uitgangspunt van de auteurs, Anne de Graaf en
Klaas Kunst, wordt gevormd door een uitspraak van
Eric Berne, de grondlegger van de Transactionele
Analyse, `dat je niet ziek hoeft te zijn om beter te worden.' Er valt dus altijd wat te leren en er is in elke organisatie voor iedereen een leraar en een leerling! Het boek is een uitnodiging aan leidinggevenden vragen te stellen, geduldig te zijn met wat (nog) geen antwoord kent, zodat de antwoorden zich schijnbaar vanzelf kunnen ontvouwen. Leidinggeven is in deze visie een dagelijkse zoektocht naar de balans tussen de eigen mogelijkheden en die van het team, de afdeling of de organisatie waaraan men leiding geeft.

De kunst van het zeilen
Als organisatieadviseurs hebben de auteurs de afgelopen jaren intensief samengewerkt met tal van leidinggevenden in vele organisaties in de publieke sector. Daarbij hebben ze gemerkt dat veel organisaties zich regelmatig in zwaar weer en op wild vaarwater bevonden. Het is dan de kunst om op koers te blijven of tijdig de bakens te verzetten. Excellente leiders kunnen dat. Ze maken daarbij gebruik van twee krachtenvelden: de eigen kracht en de kracht van het systeem. Dit is wat zij de kunst van het zeilen noemen. Een goede zeiler kent de mogelijkheden van het ecosysteem en maakt optimaal gebruik van alle elementen. Hij laat de wind en de stroming hun werk doen, maar benut tegelijkertijd zijn eigen inzicht en kracht om roer en zeil in de beste positie te houden. Als het echt nodig is durft hij ook tegen de stroom in te varen. Zoals de zeiler zijn boot op koers houdt, zo gebruikt de leidinggevende zijn persoonlijke kennis, kunde en vaardigheid om het schip van de organisatie door zware tijden te loodsen.

`Einstein en de kunst van het zeilen' telt 144 pagina's en kost 24,50 (ISBN 90 6665 568 2).



Ingezonden persbericht