Politie Midden- en West Brabant

Politie-district Tilburg presenteert resultaten 2004

TILBURG, 31 maart 2005

Daling criminaliteitscijfers in district Tilburg zet door

Politie-inspanningen leveren resultaat op

TILBURG: Uit het jaarverslag van de politie van het district Tilburg over 2004 blijkt dat het aantal straatroven in Tilburg met ruim 24% gedaald is. Ook het aantal auto-inbraken liep met bijna 12% terug. De dalende criminaliteitscijfers schrijft de politie toe aan de extra inspanningen die het afgelopen jaar geleverd zijn door onder meer gericht surveillancetoezicht en de inzet van de biketeams en het Veelplegersteam. De politie leverde 4367 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie. Dat is 254 meer dan het jaar daarvoor. Het politiedistrict omvat naast de gemeente Tilburg, ook Oisterwijk, Hilvarenbeek en Goirle. De samenwerking tussen deze gemeenten en de politie op het terrein van de criminaliteitsbestrijding is in 2004 door diverse initiatieven verstevigd.

Aanpak speerpunten
Het aantal straatroven daalde in 2004 spectaculair van 469 naar 356. Ook bij de aanpak van auto-inbraken werd een forse daling gerealiseerd. In 2003 kwamen er nog 4149 aangiften binnen. In 2004 zijn er 3665 aangiften genoteerd. De politie schrijft de daling toe aan het verhoogde toezicht op hotspots, extra surveillances op bekende routes, het volledig uitrechercheren van de aangiften en de inzet van de biketeams en het Veelplegersteam.

Het aantal bedrijfsinbraken bleef met 1334 stabiel. In het voorgaande jaar kwam dit speerpunt op 1316 uit. Het aantal woninginbraken is met 2032 zorgelijk. De dalende trend van de afgelopen jaren werd in 2004 niet voortgezet. Er kwamen 272 aangiften meer binnen dan het voorgaande jaar. Ook regionaal deed zich deze tendens voor. De politie is met nazorggesprekken begonnen, om bewoners onder meer extra te wijzen op het nemen van preventieve maatregelen. Zo is uit cijfers bekend dat het inbraakrisico bij woningen die voorzien zijn van het Keurmerk Veilig Wonen minder dan 0,5% bedraagt. Het gemiddeld inbraakrisico in woningen bedraagt in het district 1,97%. In 2004 werd in het district Tilburg bij 376 nieuwbouwwoningen en 1283 bestaande woningen het Keurmerk uitgereikt. Door meer aandacht te geven aan preventie, het verbeteren van de analysemogelijkheden en gerichte rechercheonderzoeken hoopt de politie het aantal woninginbraken terug te dringen.

Forse daling autodiefstallen en overvallen
Er kwamen veel minder autodiefstallen in 2004 in vergelijking met het voorgaande jaar. Hierop werd een daling van 35,6% gerealiseerd, van 742 naar 478. Het aantal overvallen daalde met 22,9%. In 2004 werd dit feit 54 keer gemeld. Terwijl in 2003 nog 70 overvallen plaats vonden. Het aantal aangiften van mishandeling steeg met 8,5% naar 1209. In meer dan de helft van deze zaken, die zich vaak tijdens het horecatoezicht afspelen, wist de politie de verdachte(n) aan te houden. Ook kwamen er meer aangiften van bedreiging binnen. Er was in 2004 sprake van een stijging van 11,5%. Vaak doen deze zaken zich voor in de relatiesfeer, ook hier is het oplossingspercentage met 45,6% hoog.

Twee geweldszaken met dodelijke afloop
Er vonden in 2004 slechts twee gewelddadige zaken met dodelijke afloop plaats. In september werd in Esbeek een 40-jarige man neergeschoten. De politie vermoedt dat het hier gaat om een afrekening in het criminele milieu. Deze zaak is nog niet opgelost. De andere zaak, speelde in december. Een 24-jarige vrouw kwam in Tilburg in haar woning om het leven. Daarvoor werd een 39-jarige man aangehouden. In het jaar 2003 werd het district Tilburg nog geconfronteerd met zeven geweldszaken met dodelijke afloop.

Aanpak drugsoverlast
In 2004 zijn 171 hennepkwekerijen geruimd, waarbij 91.547 hennepplanten, 4526 assimilatielampen en 40 kilo henneptoppen in beslag genomen zijn en vernietigd. Het aanpakken van hennepkwekerijen blijft een belangrijk aandachtspunt voor de politie omdat deze vorm van criminaliteit vaak gepaard gaat met (stank)overlast, diefstal van elektriciteit en brandgevaar. De samenwerking met partners zoals de woningbouwverenigingen, de gemeente en het Openbaar Ministerie is bij deze aanpak erg belangrijk. Een convenant wat hiervoor in voorbereiding is, biedt daarbij uitkomst.

Noodhulp en Teleservice
De politie kwam in 87,3 % van alle noodhulpgevallen binnen 15 minuten ter plaatse. De agenten van de Noodhulp werken vanuit het politiebureau aan de Ringbaan Zuid, een goede uitvalsbasis om aan de termijn te kunnen voldoen. Er kwamen bij de afdeling Teleservice, via 0900-8844, 162.000 gesprekken binnen, dat is bijna 14.000 per maand. Daarvan wordt bijna 89% binnen 45 seconden beantwoord.

33.394 bekeuringen in het verkeer
De politie schreef 15.179 bekeuringen uit met staande houding. Daarnaast werden 18. 215 bestuurders op kenteken bekeurd. Er was speciale aandacht voor de zogenaamde helmgrasfeiten zoals het niet dragen van de helm of veiligheidsgordel, agressief rijgedrag, het negeren van rood licht en het overschrijden van de snelheid. We richten ons speciaal op deze feiten omdat die een relatie hebben met het aantal doden en gewonden in het verkeer.

Reactie districtschef
Districtschef Frans Swinkels over de behaalde resultaten. Ik vind dat we als politiedistrict Tilburg met onze medewerkers prima resultaten behaald hebben. Dat hebben we overigens niet alleen gedaan. In ons district komt de integrale samenwerking met betrekking tot de veiligheidszorg van de politie met partners zoals de gemeenten, woningbouwverenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties steeds beter van de grond. Ik ben daar erg blij mee. We staan er als politie dus niet alleen voor. Ook burgers blijven niet aan de kant staan, kijk maar naar SMS-Alert wat al 2500 deelnemers heeft, buurtpreventie en het burgerbiketeam.

Initiatieven Gemeenten
In Tilburg leidde het rapport van professor Fijnaut onder meer tot het aanstellen van een programmamanager Veiligheid en de oprichting van de Grote Veiligheidscommissie. Er is een intensieve samenwerking tussen de gemeente Tilburg en de politie met betrekking tot de aanpak van diverse vormen van criminaliteit.

In Oisterwijk is een denktank Veiligheid ingesteld. Naast de gemeente en politie maken ook maatschappelijke organisaties hiervan deel uit. Deze commissie heeft als doel burgers te betrekken bij allerhande zaken die de veiligheid betreffen. De politie heeft bijvoorbeeld het horecatoezicht in Oisterwijk verscherpt omdat daarvoor een duidelijke behoefte was van omwonenden.

De gemeente Goirle is bezig om beleid te ontwikkelen op het gebied van veiligheid, er is een stuurgroep Veiligheid in het leven geroepen. Verder is er onderzoek gedaan naar de veiligheid in Goirle en Riel en zijn er vier bewonersavonden gehouden.

De gemeente Hilvarenbeek heeft vorig jaar de nota Integrale Veiligheid vastgesteld, die in januari 2005 door de gemeenteraad is bekrachtigd. Het project Veilig Ondernemen wordt onder meer toegepast in het ontwikkelgebied De Hilver in Hilvarenbeek en Moergestel.


---

___________

T.a.v. de redactie,