Gemeente Tilburg

31-3-2005
100.000 via Tilburgse organisatie naar tsunami- rampgebied Tilburg kiest voor organisaties met ervaring in getroffen gebieden

Direct na de tsunami in Azië heeft de gemeente Tilburg een bedrag van
1,- per inwoner beschikbaar gesteld voor hulp aan de getroffen gebieden. Daarnaast verdubbelde de gemeente de opbrengst van de actie Tilburg zingt voor Azië.

Over het totaalbedrag van 220.000,- is door het college begin januari het besluit genomen om 120.000,- te storten op giro 555. En de overige 100.000,- beschikbaar te stellen voor initiatieven van lokale organisaties in de getroffen gebieden. Het college heeft besloten om de Stichting van Hand tot Hand 33.500,- toe te kennen voor een fietsenproject en een project voor het repareren van boten op Sri Lanka. De Stichting Sawa Hasa krijgt 27.500,- voor investeringen in produktiemiddelen voor het dorp Pudukuppam in India. De SUM (Stichting Udenhout Mondiaal) krijgt een bedrag van 22.000,- voor onder andere de aanschaf van produktiemiddelen (boten, vissersnetten e.d.) voor twee projecten, eentje in India en eentje in Sri Lanka. Tot slot wordt aan het initiatief van de heer Van der Pol voor de wederopbouw van een kampong in Aceh (Indonesië) 3.500,- toegekend. Daarnaast is er al eerder besloten om 13.500,- toe te kennen aan de Stichting Motherhood om een medical aid kit naar India te verzenden.

Zorgvuldige procedure
In januari is er een eerste bijeenkomst geweest met vier organisaties die structurele contacten hadden in de getroffen gebieden. Zij gaven allen aan dat directe noodhulp niet meer noodzakelijk was en dat de voorkeur uitging naar de financiering van wederopbouwactiviteiten. Afgesproken is toen dat alle organisaties twee maanden de tijd hadden om met hun partners in de getroffen gebieden plannen te maken voor wederopbouwactiviteiten. In maart zouden dan tijdens een tweede bijeenkomst deze plannen aan de gemeente worden gepresenteerd. Inmiddels hadden zich nog drie initiatiefnemers gemeld bij de gemeente waardoor het aantal ingediende plannen in maart was opgelopen tot acht. Aangezien het totaal aangevraagde bedrag van 245.000,- hoger was dan het beschikbare bedrag van 100.000,- heeft het college hierin keuzes moeten maken. Deze keuzes zijn gebaseerd op een aantal criteria en het advies hieromtrent van de adviescommissie mondiale bewustwording van de gemeente. Er is met name gekeken naar de organisatorische inbedding en de mogelijkheid tot terugkoppeling naar Tilburg. Hierbij is de voorkeur gegeven aan projecten van organisaties die al langer werken met vaste partners in de getroffen gebieden waarvan bekend is dat er een goede samenwerking mee mogelijk is.