Protestantse Kerk in Nederland


Theologie en globalisering

(1-4-2005)
Ruim 350 theologen en kerkleden namen op 31 maart 2005 deel aan de conferentie 'Globalisering, een agenda voor kerk en theologie' in de Janskerk te Utrecht. Tijdens de conferentie gingen theologen en economen in debat over de verhouding tussen theologie en globalisering. De deelnemers gingen vervolgens met elkaar in gesprek over hoe ze in hun eigen gemeente om moeten gaan met globalisering. De conferentie werd georganiseerd door Stichting Oikos in samenwerking met tal van theologische faculteiten.

Volgens prof. dr. Henk Tieleman (Universiteit Utrecht) mag van kerk en theologie verwacht worden dat ze met kennis van zaken kunnen spreken over de problemen van globalisering, waaronder miljoenen mensen lijden.
Econoom prof. dr. Theo van de Klundert sprak over de effecten van globalisering in de rijke landen. Hij constateert dat in Europa het nadenken over de eigen invulling van de welvaartsstaat nog maar net is begonnen.
Dr. Aruna Gnanadason uit India en staflid van de Wereldraad van Kerken deed een oproep om te beginnen met een zoektocht naar alternatieven voor het huidige economische systeem. Die zoektocht kunnen we starten door te luisteren naar de mensen die er elke dag onder lijden. Daardoor zal ook des te duidelijker worden dat uitstel niet langer mogelijk is.
Volgens bisschop van Luijn moeten kerken hun steentje bijdragen in het behalen van de millenniumdoelen voor het bestrijden van armoede in ontwikkelingslanden.
Dr. Herman Noordegraaf (Universiteit Leiden) benadrukte dat kerken zelf verder moeten globaliseren. Ze moeten contact onderhouden met kerken over de hele wereld. Alleen zó kan een kerk ook echt kerk zijn.

Veel deelnemers gaven aan dat ze de informatie uit de conferentie zullen verwerken in hun kerkdiensten.
In de zomer verschijnt een boek van Oikos-medewerkers Hielke Wolters en Greetje Witte-Rang over de thematiek.