Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, 1 april 2005 Kapel wordt hotel
Gemeenteraad beslist over toekomst Kapel
De gemeenteraad van Culemborg heeft besloten dat de Kapel verbouwd mag worden tot hotel. De raadsleden spraken overigens tijdens de raadsvergadering van 31 maart hun waardering uit voor beíde plannen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de Culemborgse bevolking een keuze zou maken tussen de twee overgebleven plannen voor de herbestemming van de Kapel. Daarvoor vond op 14 en 16 februari jl. een volksraadpleging plaats. De kiesdrempel van 4.000 stemmen werd bij lange na niet gehaald, waardoor de uitslag niet als zwaarwegend advies aan de gemeenteraad gezien kon worden. Daarom besloot het college van B&W zoals eerder al was afgesproken de eindselectie aan de gemeenteraad van Culemborg voor te leggen met het verzoek om een keuze te maken. Nu deze keuze is gemaakt, zal de gemeente vervolgens met de gekozen partij in onderhandeling treden om te komen tot een contract. De koper ontwikkelt de kapel voor eigen rekening en risico.
Hotel met caférestaurant
Interfacet, Alexandra Dietzsch Architectuur en H.J. van de Boom Holding willen de Kapel verbouwen tot hotel met caférestaurant. Een hotel past goed bij de wens om de karakteristieken van de kerk zoveel mogelijk te respecteren, waarmee zowel de uitstraling als de concrete waardevolle elementen aan de buiten en de binnenkant van het gebouw behouden blijven. Zo kan onder meer de ruimtelijkheid van de grote kapelzaal ervaren worden. Het kerkgebouw blijft dan ook nagenoeg onaangetast, niet alleen in zijn gevel en raampartijen, maar ook in de binnenruimte. Dit wordt bereikt door de inbouw van een zelfstandig volume in de grote kerkruimte, een soort gebouw in een gebouw. In dit nieuwe gebouw worden dan 28 tweepersoonskamers gerealiseerd. Deze hotelkamers hebben uitzicht op het park en krijgen licht door de kerkramen. Hiervoor wordt het glasinlood aan de parkzijde verwijderd. Deze ramen worden elders in de glazen aanbouw weer geïntegreerd. Verder worden in het dak kleine openingen gemaakt om de kamers meer licht te geven, zonder dat de continuïteit van het dakvlak verbroken wordt.
Het café / restaurant is een nieuwe toevoeging aan het bestaande gebouw. Gedacht wordt aan een serreachtige bebouwing, die fungeert als tuinzaal in het groene park. Deze tuinzaal wordt tussen de monumentale kastanjebomen neergezet. Tot slot worden de gevelopeningen op de begane grond doorbroken en bieden toegang tot de entrees van het hotel en het restaurant en tot het park. De onderkant van de Kapel wordt dus deels transparant en open als een arcade. De inrichting van deze ruimte moet zodanig zijn, dat het een aangename, veilige en schone vertrouwde plek wordt. De gemeenteraad van Culemborg heeft eind 2003 het college van B&W opdracht gegeven na te gaan of er mogelijkheden waren om de Kapel aan de Ridderstraat te behouden door het pand over te doen aan een derde partij met een haalbaar plan voor herbestemming en exploitatie. Door een stuurgroep

en een werkgroep is het afgelopen jaar een selectieprocedure gevoerd om een dergelijke partij te zoeken. Naar aanleiding hiervan hebben zich 27 marktpartijen bij de gemeente Culemborg gemeld. Na de eerste selectieprocedure heeft het college van B&W besloten om twee haalbare en kwalitatief gelijkwaardige plannen voor te leggen aan de gemeenteraad. Gelet op de gelijkwaardigheid van de beide overgebleven plannen en gelet op de voorgeschiedenis van de herbestemming van de Kapel, heeft het college van B&W de gemeenteraad ook in overweging gegeven om de bewoners van Culemborg een stem te geven in de definitieve selectie van het plan dat in aanmerking komt voor realisatie.
Op 16 december 2004 heeft de raad besloten om de Culemborgse bevolking mee te laten stemmen over de uiteindelijke bestemming van de Kapel. De uitslag van deze stemming zou, mits hij voldeed aan een aantal criteria, zwaar meewegen bij de definitieve keuze van de gemeenteraad. Als criteria golden: een minimum van 4.000 geldige stemmen uitgebracht door bewoners van Culemborg en een verschil in het aantal stemmen op de beide plannen van minimaal 400. De bedoelde stemming heeft op 14 en 16 februari jl. plaatsgevonden. Hiertoe stonden op beide dagen van 16.00 tot 21.00 uur twee stemmachines in de hal van het stadskantoor waarop de bevolking haar voorkeur voor het ene of het andere plan kon aangeven. Ter voorbereiding is op 3 februari een informatieavond gehouden waar beide planmakers zich aan de burgers hebben kunnen presenteren. In totaal 540 Culemborgers hebben uiteindelijk hun stem uitgebracht. Hiervan hebben er 258 (48%) gestemd voor plan A: 12 appartementen en een grand café en 282 (52%) voor plan B: Hotel met café restaurant. Met deze uitslag is het beoogde aantal van 4000 stemmen bij lange na niet gehaald..