Gemeente Oss


23/3/2005 - Inzamelen huisvuil met zijbelader

Gebruik tweede zijbelader vanaf maandag 4 april

Sinds begin 2003 wordt in een deel van de gemeente Oss het huisvuil opgehaald met een zogenaamde `zijbelader'. Deze huisvuilwagen wijkt af van de bekende huisvuilwagen. In plaats van door twee vuilnismannen of
-vrouwen- wordt het afval volautomatisch in de huisvuilauto gedeponeerd. Een beweegbare uitschuifarm pakt de container op, maakt deze leeg en zet de container weer op de grond. Het werken met deze zijbelader is veel minder belastend voor het personeel van Gemeentereiniging. De uitschuifarm doet het zware werk, waardoor de gemeente Oss als werkgever beter kan voldoen aan de normen voor arbeidsomstandigheden (ARBO).

Kleine kernen
Tot nu toe is de zijbelader vooral ingezet in de dunbebouwde kernen van de gemeente. Met de zijbelader worden de grijze en groene containers geleegd in Haren, Macharen, Demen, Dieden, Deursen, Dennenburg, Koolwijk, Huisseling, Keent, Overlangel, Neerlangel en Neerloon. In Oss, Megen, Ravenstein en Herpen is de zijbelader tot nu toe alleen in buitengebieden en industriegebieden ingezet.

Extra zijbelader
Vanaf maandag 4 april gaat de afdeling Gemeentereiniging van de gemeente Oss met een tweede zijbelader werken. Die gaat rijden in de kernen Berghem, Megen, Ravenstein en Herpen. Binnen de bebouwde kom van Berghem en Ravenstein geldt dat de nieuwe zijbelader de groene en grijze container ophaalt op dezelfde dag als voorheen de oude vuilniswagen deed. Deze gebieden zijn op bijgevoegde kaart groen ingekleurd. De binnenstad van Ravenstein krijgt in de loop van 2005 afvalinzameling met ondergrondse containers. Tot dit moment verandert er voor deze inwoners niets (paars ingekleurd op de kaart). In het buitengebied ten noorden van Berghem, in Megen en in Herpen is de verandering ingrijpender: daar krijgen de inwoners te maken met de nieuwe zijbelader én met een nieuwe ophaaldag. Deze gebieden zijn op de kaart bij dit artikel geel ingekleurd.

Medewerking
Om de nieuwe huisvuilwagen goed te laten functioneren is de medewerking van de bewoners nodig. Eén van de zaken die veranderd, is de manier van aanbieden van de container. In gebieden waar de zijbelader gaat rijden, moeten containers voortaan niet meer met de wielen naar de straatkant staan, maar juist andersom. Bewoners waar binnenkort het afval met de zijbelader wordt opgehaald, hebben daarover informatie op het huisadres gekregen.

Ook voor de medewerkers van Gemeentereiniging zal het werken met de zijbelader nog moeten wennen. Daarom zal er in het begin nog een tweede vuilnisman- of vrouw meerijden om alles in goede banen te leiden. Is er bij het aanbieden van de container iets mis gegaan, dan wordt deze voorzien van een label. Daarop wordt aangekruist wat er niet goed is gedaan, met het verzoek hier de volgende keer attent op te zijn.

Wijziging ophaaldag
De invoering van een tweede zijbelader heeft ook gevolgen voor andere ophaalgebieden. Ook daar waar de zijbelader niet wordt ingevoerd, is in sommige gevallen de ophaaldag vanaf maandag 4 april gewijzigd. Dat gaat om het buitengebied ten noorden van Oss, om de kernen en het buitengebied van Macharen en Haren, en om een deel in de stad Oss tussen Spoorlaan, dr. Saal van Zwanenbergsingel, Ruwaardsingel, Nieuwe Hescheweg/Molenstraat. Deze gebieden zijn op de kaart bij dit artikel rood ingekleurd.

Folder
Alle inwoners die binnenkort met de zijbelader te maken krijgen, hebben hierover informatie op het huisadres ontvangen. Die informatie bestaat uit een brief, een folder `Automatisch inzamelen van het huisvuil met de zijbelader' en twee stickers (één voor de groene en één voor de grijze container). In de brief kan ook een instructie staan, waar de container aangeboden moet worden, bijvoorbeeld aan de kant van de weg met de even of juist met de oneven huisnummers. Of op een verzamelplaats voor containers - de zogenaamde clusterplaats
- aangegeven met een tegel met daarop een container afgebeeld.

Kijk op uw afvalkalender! In december 2004 is op alle huisadressen in de gemeente Oss een afvalkalender bezorgd. Daarop staan alle dagen vermeld waarop uw groene en grijze container wordt opgehaald. Bij het maken van deze kalenders is rekening gehouden met de wijzigingen die op maandag 4 april ingaan. Twijfelt u of de wijziging van de ophaaldag ook voor u geldt, kijk dan op de afvalkalender.

Afvallijn
Hebt u nog vragen over het ophalen van huisvuil met de zijbelader, neemt u dan contact op met het informatienummer over afval, telefoon 629 030.