Gemeente Hardenberg

April 2005 - Verleden centraal bij exposities in de gemeente Hardenberg

Verleden centraal bij exposities in de gemeente Hardenberg

Maandag 4 april 2005

Vooral het verleden staat centraal bij de exposities, die de komende weken in de gemeente Hardenberg worden georganiseerd in het kader van het herdenkingsproject "Verleden-Jeugd-Toekomst". Een overzicht van de tentoonstellingen.

5 t/m 7 april: Expositie in Balkbrug

Expositie in Het Trefpunt in Balkbrug over 60 jaar bevrijding. Balkbrug werd op 7 april 1945 bevrijd. Openingstijden: dagelijks van 14.00 tot 17.30 uur en van 19.30 tot 22.00 uur.

De toegang is gratis.

6 april t/m eind september: Expositie in Gramsbergen

Expositie in het Historisch Cultureel Infocentrum Vechtdal in Gramsbergen. Getoond worden onder meer filmbeelden met mensen, die vertellen over hun ervaringen tijdens WO II. Ook zijn materialen en documenten uit die periode te zien, net als een enkele modellen van vliegtuigen, die tijdens WOII zijn gebruikt. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

8 april t/m eind september: "Van mobilisatie tot kolonisatie"

Expositie "Van mobilisatie tot dekolonisatie" in de Oudheidkamer in Hardenberg. Met allerlei materialen, zoals dagboeken, brieven, tijdschriften, boeken, aanplakbiljetten, kalenders, betaalmiddelen, houtsnijwerk, kleding, oude films enz. wordt geprobeerd een beeld te schetsen van het leven van de Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, Nieuw Guinea en Nederland. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Groepen op afspraak.

9 april t/m eind september: Expositie Slagharen

Expositie "Herdenking WO II na 60 jaar" in het Oale Meesterhuus in Slagharen. De oorlogsgeschiedenis van Slagharen en omgeving op een bijzondere manier gepresenteerd. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

9 april t/m 31 mei: Expositie Dedemsvaart

Expositie "Oorlog en bevrijding" in de Turfschuur op het Kalkovencomplex in Dedemsvaart. Deze tentoonstelling is geopend tijdens de normale openingstijden van het museum: elke woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

20 april t/m 4 mei: Anne Frank Tentoonstelling Hardenberg

De expositie "Anne Frank, een geschiedenis van vandaag" en de expositie over het Joods Werkkamp Molengoot, in theater de Voorveghter,wordt op 19 april officieel geopend door de Duitse ambassadeur in Nederland, de heer dr. E. Duckwitz. In ruim vijftig fotopanelen wordt het verhaal van Anne Frank verteld. Citaten uit haar dagboek, familiefoto's, historische beelden uit haar tijd, de holocaust, verhalen van ooggetuigen, maar ook thema's als nationalisme, tolerantie en verantwoordelijkheid wisselen elkaar af. Ze dagen de bezoeker uit na te denken over overeenkomsten tussen verleden en heden. Deze tentoonstelling wordt via schoolprogramma's bezocht door een groot aantal jongeren. Bijzonder is dat de gidsen ook jongeren zijn, in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar. De tentoonstelling is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 15.00 uur.

20 april t/m 6 mei: Expositie werkkamp Molengoot

Expositie over het Joods werkkamp Molengoot (dat in de omgeving van Hardenberg heeft bestaan). In deze tentoonstelling is ook het verhaal van Flip Slier verwerkt: een jongeman, die bekend is geworden omdat zijn brieven, die hij in Molengoot schreef, zijn gebundeld in het boek "Tot ziens in vrij Mokum". De expositie wordt, parallel aan de Anne Frank Tentoonstelling, gehouden in theater de Voorveghter en is dagelijks geopend van 9.00 tot 15.00 uur.

20 april t/m 7 mei: Expositie werkkampen Balderhaar en Kloosterhaar

Expositie over de werkkampen Balderhaar en Kloosterhaar in het dorpshuis in Kloosterhaar. Deze expositie wordt ingericht naar aanleiding van het feit dat op 20 april, ter nagedachtenis aan deze kampen, twee monumenten worden onthuld.De tentoonstelling kent de volgende openingstijden: 21 april van 19.00-21.00 uur; 23 april van 10.00-12.00 uur en van 14.00-16.30 uur; 28 april van 19.00-21.00 uur; 30 april van 10.00-12.00 uur van van 14.00-16.30 uur; 4 mei van 20.15 tot 21.30 uur; 5 mei van 10.00-12.00 uur en van 14.00-16.30 uur. Voor groepen is het mogelijk om buiten deze openingstijden op afspraak de expositie te bezoeken. Informatie: 0523-241760.

Verleden-jeugd-Toekomst

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de Nederlandse gemeente Hardenberg en de Duitse gemeente Emlichheim wordt daar op een bijzondere manier bij stilgestaan. Een groot aantal scholen en maatschappelijke organisaties heeft binnen het thema "Verleden-Jeugd-Toekomst" een programma met meer dan vijftig activiteiten tot stand gebracht. Extra bijzonder zijn de uitwisselingen tussen Duitse en Nederlandse scholieren. Het activiteitenoverzicht is gebundeld in een programmaboekje, dat verkrijgbaar is bij het gemeentehuis, de VVV en de bibliotheken. Alle informatie staat ook op de website van de gemeente Hardenberg (www.hardenberg.nl) onder 'Verleden-Jeugd-Toekomst'.