Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

De nieuwe toewijzingsprocedure: eerlijk, objectief en transparant Nieuwe regels toewijzing zorgwoningen

BARENDRECHT (maandag 4 april 2005) - Per 1 april is er in Barendrecht een nieuwe procedure om in aanmerking te komen voor zorgwoningen. Dat zijn woningen die speciaal bedoeld zijn voor mensen die op basis van hun gezondheid een andere woning nodig hebben. Momenteel is er in Barendrecht een groot tekort aan zorgwoningen, waardoor het (nog meer dan voorheen) van groot belang is dat de beschikbare zorgwoningen aan de Windsingel en het Middeldijkerplein op zorgvuldige wijze worden toegewezen. De nieuwe procedure en de nieuwe regels zijn per 1 april in werking getreden. De nieuwe regeling voorziet in een eerlijke, objectieve en transparante toewijzing van de beschikbare zorgwoningen in Barendrecht. De regeling is opgesteld in samenspraak met de Stichting Opmaat, de Stichting Welzijn Ouderen Barendrecht, Borgstede, Stichting Maasanker en Patrimonium.

De toewijzing van zorgwoningen wordt nu nog gedaan door een speciale commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van het Centraal Loket, de Stichting Opmaat en Borgstede. Deze commissie beslist op basis van inschrijvingsduur en urgentie wie in aanmerking komt voor een vrijgekomen woning. In het nieuwe systeem verdwijnt de toewijzingscommissie, het urgentiesysteem wordt afgeschaft en het inschrijfgeld wordt verhoogd van E 16 naar E 25. Daarnaast is het voor mensen zonder zorgindicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) niet meer mogelijk om ingeschreven te staan voor een zorgwoning. Hierdoor wordt de kans op een zorgwoning vergroot voor mensen mét zorgindicatie. Inmiddels zijn alle mensen die staan ingeschreven voor een zorgwoning door de gemeente per brief op de hoogte gesteld van de veranderingen. Mensen zonder zorgindicatie krijgen tot 1 juni de tijd om alsnog een zorgindicatie te overleggen. Kunnen ze dat niet, dan verliezen ze hun plek op de wachtlijst. Iedereen mét medische indicatie krijgt op basis van de oude criteria (urgentie en inschrijvingsduur) een plek op de nieuwe wachtlijst. En wie zich na 1 april 2005 inschrijft voor een zorgwoning, krijgt een plek onderaan de wachtlijst. De verwachting is dat de wachtlijst door deze maatregelen kan worden teruggebracht van ruim 200 tot ongeveer 150 mensen.

Wachtlijst
In Barendrecht zijn momenteel 110 geclassificeerde zorgwoningen, 80 aan de Windsingel en 30 aan het Middeldijkerplein. De 80 zorgwoningen aan de Windsingel zijn allemaal specifiek bedoeld voor inwoners van Barendrecht met een zorgindicatie, terwijl van de zorgwoningen aan het Middeldijkerplein ook 40% wordt verhuurd via de Woonkrant. Iedereen in de regio kan langs die weg inschrijven op zo'n woning. Momenteel wordt geïnventariseerd of het in de (nabije) toekomst mogelijk is om elders in Barendrecht woningen of complexen als 'zorgwoning' aan te wijzen. Overigens komen er gemiddeld per jaar in Barendrecht slechts zes tot tien zorgwoningen vrij.

Vragen en meer informatie
Wie vragen heeft ten aanzien van de nieuwe regeling 'Inschrijvingsprocedure Zorgwoningen' kan contact opnemen met het Servicecentrum van de gemeente Barendrecht, telefoonnummer (0180) 698 398 (kies in het menu voor optie 2).

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht