Vrije Universiteit Amsterdam

april 2005

Promotie

05.04.2005

E.F.Y. Ogston

auditorium

Faculteit der Exacte Wetenschappen

13:45

Agent Based Matchmaking and Clustering: A Decentralized Approach to Search

Promotor: prof. dr. F.M.T. Brazier, prof. dr. ir M.R. van Steen

Effectief en goedkoop computerbestanden zoeken

Bij inhoudsgericht zoeken naar computerbestanden moet een item voldoen aan bepaalde specifieke karakteristieken. Dit is in tegenstelling tot het zoeken op basis van een label of (bestands-) naam. Als het aantal items toeneemt, wordt inhoudsgericht zoeken snel problematisch. De kosten voor het individueel bekijken van ieder item, maken een uitputtende zoekprocedure onmogelijk als de items ver uit elkaar liggen binnen een computernetwerk.

Daarom wordt bij inhoudsgericht zoeken in een gedistribueerd bestand vaak een methode van samenvoegen ingezet, die leidt tot een centrale catalogus. De catalogi zitten echter snel aan het maximum aantal items dat verwerkt en opgeslagen kan worden, en leveren te veel werk op om up-to-date te houden. Vaak staat er daarom niet de gehele inhoud van een item in, maar slechts een samenvatting. Een index van de samenvattingen kan het zoeken verder vergemakkelijken.

Nadeel van deze methode is dat bij het samenvatten en indexeren de maker moet speculeren over de karakteristieken op basis waarvan een item in toekomstig gezocht wordt.

Elisabeth Ogston onderzocht methodes voor inhoudsgericht zoeken die lage onderhoudskosten met zich meebrengen en de speculatieve aspecten vermijden. Zij laat zien dat koppeling en clustering van computerbestanden op basis van inhoud effectief en efficiënt kan plaatsvinden, zonder een centrale catalogus te creëren.

Vrije Universiteit Amsterdam

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie overVumc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl