Inspraakavond verbetering waterkering Waalkade Nijmegen (01-04-2005)

Waterschap Rivierenland heeft het onderzoek naar de manier waarop de waterkering aan de Nijmeegse Waalkade het beste kan worden verbeterd onlangs afgerond. Het verbeteringsvoorstel, formeel het Voorkeursalternatief genoemd, ligt momenteel ter inzage. Tijdens de inspraakperiode, die nog tot en met 20 april 2005 loopt, heeft iedereen gelegenheid om op de plannen reageren. Dat kan o.a. tijdens de inspraakavond die op 5 april 2005 in het Kolpinghuis in Nijmegen plaatsvindt. Aanvang is 19.30 uur.

De waterkering aan de Waalkade beschermt de benedenstad van Nijmegen tegen het rivierwater van de Waal. De waterkering voldoet echter niet aan de veiligheidsnorm. Verbetering is daarom noodzakelijk. Waterschap Rivierenland heeft de waterkering sinds 2002 in beheer en is in 2003 begonnen met het onderzoek en het maken van verbeteringsplannen.

Veiligheid op maat
Vanwege het gevarieerde karakter van de Waalkade en de belangen van bewoners, ondernemers en bijvoorbeeld cultuurhistorie (o.a. het beschermde stadsgezicht) zou één en dezelfde oplossing voor het hele traject tussen de verkeers- en spoorbrug niet de beste manier zijn om de waterkering te verbeteren. Waterschap Rivierenland heeft daarom per locatie bekeken, welke manier het beste past. Veiligheid staat hierbij voorop, maar daarnaast houdt het voorstel zoveel mogelijk rekening met belangen van bewoners en ondernemers en bijvoorbeeld het beschermde stadsgezicht. Het resultaat is een oplossing die overal zo goed mogelijk op de omgeving is afgestemd. Afhankelijk van de locatie varieert het verbeteringsvoorstel van hogere kademuren, bij hoogwater tijdelijk te monteren delen tot aan een voor Nederland unieke constructie: een opvouwbare kademuur die bij hoogwater uit de grond omhoog klapt. Kortom, veiligheid op maat.

Plannen inzien
Het is voor iedereen mogelijk om de plannen in te zien. In Nijmegen kan dat o.a. bij de Openbare Bibliotheek (Marënburg 29) en de Stadswinkel (Mariënburg 75). Dat kan ook via de website http://www.waterschaprivierenland.nl/ (rubriek Actueel -> Projecten). Ook de nieuwsbrieven met de plannen op hoofdlijnen zijn (gratis) via de website aan te vragen en/of te downloaden.

Reageren op de plannen
Het waterschap heeft het verbeteringsvoorstel (Voorkeursalternatief) bij de Provincie Gelderland ingediend. Het voorstel is geen definitief plan. Nog tot en met 20 april 2005 kan iedereen een schriftelijke reactie op het plan bij de provincie indienen. Dat kan ook mondeling tijdens de openbare hoorzitting (inspraakavond) van de provincie op 5 april a.s. in het Kolpinghuis in Nijmegen. Aanvang is 19.30 uur. Zie ook http://www.waterschaprivierenland.nl/ voor gedetailleerde informatie.