TNO

TNO magazine

Vakpers info

Persbericht 2005-14

TNO ziet de mogelijkheid een proces te ontwikkelen dat afvalgips omzet in zwavelzuur en kalksteen. Het zwavelzuur is een grondstof voor de industrie, terwijl de kalksteen geschikt is om de afgassen van kolencentrales te reinigen. Het proces zou ook een vermindering betekenen van de milieubelastende kalksteenwinning. Er zijn nog wel veel onderzoek en praktijktesten nodig voordat een dergelijk systeem op industriële schaal toepasbaar zou zijn.

Winstgevend
Een recente studie van TNO maakt duidelijk dat verontreinigd afvalgips efficiënt tot kalksteen en zwavelzuur verwerkt kan worden. Bij een verwerkingsprijs van EUR 50 per ton zou het proces winstgevend zijn. Daarmee is het proces dus veel voordeliger dan storten, dat minimaal EUR 125 per ton kost. Bijkomend effect van het proces is dat het mogelijk is een grote industriële afvalwaterstroom te reinigen en dat de milieubelastende kalksteenmijnbouw ermee verminderd kan worden. De waterzuivering op deze manier levert door de exotherme verbranding van sulfide energie op, terwijl een klassiekere aërobe waterzuivering energie kost.

Vrijkomend gipsafval in nabije toekomst groot probleem Kolengestookte elektriciteitscentrales gebruiken voor de afgasreiniging veelal uit het buitenland afkomstige kalksteen en produceren daarmee grote hoeveelheden gips van hoge kwaliteit. Dat gips wordt ondermeer gebruikt in de woningbouw. De hoeveelheid afvalgips die thans vrijkomt bij de sloop of renovatie van huizen en gebouwen stijgt. Hiervoor zijn nauwelijks nuttige toepassingen op de markt. Daarom wordt een groot deel van het afvalgips geëxporteerd naar Duitsland, waar het wordt gestort in oude mijnschachten. Als vanaf medio 2005 deze export wordt verboden en deze afzetmarkt dus wegvalt, zal steeds meer gips uit bouw- en sloopafval gestort moeten worden in Nederland tegen een minimaal tarief van EUR 125 per ton.

Proces
In het proces waaraan TNO werkt, wordt gips door toevoeging van industrieel afvalwater gereduceerd tot calciumsulfide. Dit sulfide wordt onder vacuüm aan de vloeistof onttrokken en verbrand tot zwavelzuur. Calcium blijft als restproduct achter in het water en slaat als kalksteen neer met het uit het afvalwater gevormde carbonaat. Verontreinigingen in het gips worden afgescheiden en kunnen daarna deels, voor zover het zand, grind of metalen betreft, worden hergebruikt.

5 april 2005
Dinsdag 5 April 2005

Persvoorlichting
Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35
pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft