Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

5 april 2005

Wonen in buurt met veel allochtonen belemmert integratie

Hoewel opleiding en werk verreweg de belangrijkste bepalende factoren zijn voor de mate van integratie van allochtonen, kan het wonen in een buurt of wijk met een hoge concentratie van allochtonen een belemmering vormen voor integratie ('buurteffect'). Daarbij speelt vooral mee het gebrek aan contacten met autochtonen. De uitkomst van dit onderzoek onderstreept nog eens het belang van het VROM-beleid om in de naoorlogse buurten en wijken meer differentiatie aan te brengen in de woningvoorraad. Minister Dekker van VROM schrijft dit, mede namens minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie, in een brief bij het onderzoek aan de Tweede Kamer.

Ontmoetingskansen

Niet zozeer het wonen in een concentratiewijk op zich leidt tot een belemmering voor integratie, maar het gebrek aan contact met autochtonen die daar het gevolg van is. Dit zogenoemde 'buurteffect' heeft vooral betrekking op kansrijke allochtonen. De onderzoekers concluderen dat de integratie van allochtonen in de eerste plaats moet worden bevorderd door het onderwijs- en arbeidsmarktbeleid. Woonbeleid kan daarbij slechts beperkte ondersteuning bieden. Dat kan door middel van het huidige beleid om meer differentiatie aan te brengen in de woningvoorraad, maar daarnaast door middel van maatregelen die de ontmoetingskansen vergroten. Contacten hebben volgens de onderzoekers een centrale plaats bij integratie. Bij het vergroten van ontmoetingkansen voor de bewoners van een wijk moet gedacht worden aan de aanwezigheid van sportaccomodaties, winkels, scholen, buurtgebouwen en goede inrichting van de openbare ruimte (plantsoenen en parken).

Achtergrond

Vaak wordt er vanuit gegaan dat wonen in een concentratiewijk belemmerend werkt op de integratie. Dat er een samenhang bestaat tussen geconcentreerd wonen en (gebrek aan) integratie is al bekend, maar dit onderzoek had als doel om te bekijken hoe de oorzaak-en-gevolg-keten in elkaar zit. Zo is het voorstelbaar dat de ruimtelijke concentratie het gevolg is van slechte integratie, in plaats van dat het er de oorzaak van is. Volgens deze redenering zijn lage opleiding, de derhalve slechtere arbeidsmarktpositie en het daaruit volgende lage inkomen er de oorzaak van dat veel niet-westerse allochtonen voor hun huisvesting zijn aangewezen op de goedkope delen van de woningvoorraad. En omdat deze goedkope delen ongelijkmatig zijn gespreid, leidt dit in deze redenering ook tot ruimtelijke segregatie.

Maar dit onderzoek toont nu aan dat ruimtelijke segregatie een zelfstandige belemmering (het 'buurteffect') is voor de integratie van niet-westerse allochtonen. Dit buurteffect is weliswaar klein, maar wel betekenisvol. Dit effect verloopt vooral via (het gebrek aan) contacten die allochtonen met autochtonen onderhouden.

Meer informatie

Download de brief aan de Tweede Kamer: http://www.vrom.nl/docs/20050405_kamerbrief_debuurtalsbelemmering.pdf (pdf, 20 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19873 )