Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Er is vandaag geen persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering.


1. Monumentenvergunning Lucasbolwerk
Het college heeft besloten de monumentenvergunning voor de bouw van een parkeergarage en een fietstransferium op het Lucasbolwerk te verlenen. De vergunning betreft bovendien het inrichten van een bouwplaats en de definitieve herinrichting van dit deel van het plantsoen. Het Lucasbolwerk is onderdeel van de singelplantsoenen rond de binnenstad, aangelegd in de 19e eeuw op de plek van de oude stadswallen naar ontwerp van J.D. Zocher. De bouw van de garage en het transferium is een ingreep in deze structuur. Aan het verlenen van de vergunning is daarom een zeer zorgvuldige belangenafweging vooraf gegaan. Enerzijds is er sprake van de cultuurhistorische waarde van het singelplantsoen, anderzijds zijn het Lucasbolwerk en de oostelijke binnenstad gebaat bij betere voorzieningen voor zowel auto's als fietsen. De keuze voor de parkeergarage vloeit voort uit de in december 2003 vastgestelde gemeentelijke parkeernota.

Hoewel sprake is van een ingreep in het plantsoen en de ondergrond, is een aanvaardbaar plan uit de bus gekomen. De gemeentelijke commissie voor Welstand en Monumenten is positief over het ontwerp en de inpassing in de omgeving. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg is niet tegen de bouw van de garage, maar heeft wel een aantal kanttekeningen geplaatst en enkele voorwaarden gesteld. In het nu goedgekeurde ontwerp is daaraan grotendeels tegemoet gekomen. Voorafgaand aan en tijdens de werkzaamheden komt er archeologisch onderzoek, hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de kennis over de geschiedenis van de stad. Het college heeft vertrouwen uitgesproken in een zorgvuldige uitvoering van het project. De noodzakelijke voorzieningen kunnen er komen zonder in te boeten op de hoge kwaliteit van de openbare ruimte op deze locatie.


2. Voorbereiding bouw wijkzorgcentrum Vleuterweide De voorbereidingen voor de bouw van wijkzorgcentrum Vleuterweide zijn van start. In het wijkzorgcentrum komen in elk geval huisartsenzorg, fysiotherapie, een apotheek en jeugdgezondheidszorg. Verder is er ruimte voor andere zorgaanbieders.

Het college heeft een krediet van ¬ 359.000 verstrekt voor de voorbereidende werkzaamheden, 10% van de in totaal begrote gebouwkosten. Het gaat om een investering die grotendeels wordt verrekend met de huurprijs. De totale investeringskosten zijn opgenomen in het najaar 2004 geactualiseerde Referentiekader Voorzieningen Leidsche Rijn.

Volgens planning moet het wijkzorgcentrum gereed zijn als er 5000 patiënten in het gebied Vleuterweide wonen, dat is najaar 2007. Naar verwachting start de bouw een jaar eerder, najaar 2006.