Lijst Pim Fortuyn


Kamervragen over muilkorven Turkse pers

Den Haag, Vragen van het lid Herben (LPF) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Europese Zaken over het muilkorven van de Turkse pers.(Bron: Utrechts Nieuwsblad, artikel 30 maart 2005)

Vragen:


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel Turkse pers wordt gemuilkorfd (Utrechts Nieuwsblad, 30 maart 2005)?

2. Hoe beoordeelt u de nieuwe Turkse strafwet die ingaat op 1 april? Deelt u de mening van de protesterende Turkse journalisten dat sprake is van grote beperkingen van de persvrijheid, omdat de maatregelen veel te ruim kunnen worden geĂŻnterpreteerd? Hoe beoordeelt u in het licht van het voorafgaande de uitkomst van het proces tegen politiek tekenaar Musa Kart van de krant Cumhuriyet, die, na te zijn aangeklaagd door de Turkse premier Erdogan vanwege een spotprent, is veroordeeld tot een geldboete van 3500 dollar?
3. In antwoord op Kamervragen van het lid Van Baalen (nr. 359, 22 oktober 2004) betreffende het Turkse Wetsartikel 305, getiteld misdrijven tegen fundamentele nationale belangen, stelde de minister dat de bijbehorende reasoning (vergelijkbaar met een Memorie van Toelichting), niet in lijn was met het Handvest van de Grondrechten van de EU en het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens van de Raad van Europa. Na druk vanuit Turkije en ook de EU zelf, zou deze reasoning zijn aangepast. Hoe kan het, gezien bovenstaande, dat het, althans volgens de Turkse advocaat Ergin Cinmen, op grond van artikel 305 nog steeds strafbaar is om kritiek uit te oefenen op de Turkse bezetting van Noord-Cyprus en de Armeense genocide tijdens de Eerste Wereldoorlog te erkennen nota bene de belangrijkste redenen om destijds druk uit te oefenen op Turkije om de "reasoning" te wijzigen?

4. Welke stappen gaat de regering bilateraal en in Europees verband nemen, om de Turkse regering te bewegen tot het toestaan van meer persvrijheid? Vormt het Turkse persbeleid volgens de Nederlandse regering een dusdanig obstakel, dat het de dit jaar te starten toetredingsonderhandelingen met Turkije in de weg staat? Zo nee, waarom niet?