Socialistische Partij

SP wil spoeddebat over mogelijk afblazen referendum grondwet


05-04-2005 * Het kabinet onderzoekt ten onrechte de mogelijkheid om het referendum over de Europese Grondwet af te gelasten. "Als de Franse bevolking op 29 mei per referendum `nee' zegt tegen de Europese grondwet, is dat absoluut geen reden om het Nederlandse referendum af te blazen. Het referendum is een advies aan de Tweede Kamer, niet aan de regering," stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel, die een spoeddebat over de kwestie eist.

Harry van Bommel Het referendum in Nederland wordt op 1 juni gehouden. In Frankrijk wordt de bevolking op 29 mei een oordeel gevraagd over de grondwet. De Franse regering maakt zich grote zorgen over de uitslag. "De Nederlandse regering onderzoekt of met een afgelasting op het allerlaatste moment een afgang voorkomen zou kunnen worden. Maar het Nederlandse parlement heeft duidelijk uitgesproken dat de Nederlandse bevolking om een oordeel moet worden gevraagd. Ongeacht wat de Franse bevolking zegt, moeten de Nederlanders de gelegenheid krijgen om zich uit te spreken over de koers van Europa. Of is de regering soms bang voor het oordeel?"

De SP wijst er bovendien op dat de campagne al is begonnen, het referendumcomité al met de verdeling van fondsen aan de slag is en de administratieve voorbereiding van het referendum al is gestart.