SARA


gepubliceerd
op woensdag 16 maart 2005

Opening nieuwe HPC-faciliteiten in SARA's Datacenter in Almere

Op woensdag 6 april 2005 organiseert SARA de officiële opening van nieuwe High Performance Computing-faciliteiten in het SARA Datacenter in Almere. De opening van deze faciliteiten - het nationaal rekencluster en een nieuwe geavanceerde data-opslagvoorziening - vindt plaats van 14.45 tot 17.30 uur in het SARA-gebouw aan de Randstad 22 nr. 153, 1316 BM Almere.

Nieuw nationaal rekencluster
Het nieuwe nationale rekencluster is op initiatief van SARA gerealiseerd in opdracht van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) en de stichting Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC). Deze supercomputer bestaat uit 275 Dell-nodes met twee Intel 3.4 GHz Xeon-processors per node en een totale theoretische piekprestatie van ruim 3.74 Tflop/s.

Het nationaal rekencluster vormt een aanvulling op de rekencapaciteit die beschikbaar is op de nationale supercomputers Teras en Aster. Naast de vaste gebruikers UvA en NBIC, kunnen ook wetenschappers van andere instituten via NCF rekentijd voor hun onderzoek aanvragen.

Uitbreiding dataopslagvoorzieningen
De dataopslag in het SARA Datacenter in Almere wordt gerealiseerd in een zogenaamde taperobot. Dit betekent een aanzienlijke vergroting van de capaciteit van de reeds beschikbare opslagfaciliteiten van SARA met nu 1.2 PetaByte (1.200 TeraByte), maar met een nog veel grotere groeicapaciteit. Deze uitbreiding was noodzakelijk om tegemoet te komen aan de sterk toegenomen vraag op het gebied van dataopslag, een dienst die SARA sinds 1991 aanbiedt.

Nationaal e-Science-center
Met de uitbreiding van beide dienstverleningen versterkt SARA haar rol als nationaal e-Science-center. Ook betekent de vestiging van deze faciliteiten dat Almere nu ook een prominente rol heeft op het gebied van HPCN en Grid. Bedrijven in de regio Almere zullen eveneens profijt hebben van de nieuwe HPC-faciliteiten.

Programma

14.45
uur
Ontvangst
koffie/thee

15.00
uur
Welkom
door SARA-directeur dr. ir. A. (Anwar) Osseyran

15.05
uur
Dr.
S.J. (Sijbolt) Noorda, voorzitter College van Bestuur Universiteit van Amsterdam

15.15
uur
Dr.
P.J.C. (Patrick) Aerts, directeur Nationale Computerfaciliteiten (NCF)

15.25
uur
D.
(Dolf) Zantinge, directeur Innomere B.V.

15.35
uur
Openingshandeling
door de heer D. (Douwe) Halbesma, wethouder Economische Zaken van de gemeente Almere

15.50
uur
Informeel
gedeelte met rondleidingen naar de nieuwe faciliteiten en demonstraties

17.30
uur
Afsluiting