Vrije Universiteit Amsterdam

april 2005

Promotie

06.04.2005

E.M.J. Steultjens

aula

VU medisch centrum

15:45

Efficacy of occupational therapy: The state of the art

Promotor: prof. dr.L.M. Bouter, prof. dr.J. Dekker

Ergotherapie nuttig voor ouderen, bij reuma en na beroerte

Mensen die door ouderdom, reuma of na een beroerte moeite hebben met gewone dagelijkse handelingen, zoals aankleden, werken of hun hobby beoefenen, hebben baat bij ergotherapie. Door de handelingen te trainen, aan te passen of te vereenvoudigen, worden ze minder afhankelijk van de hulp van anderen. Bovendien is de kans op vereenzaming minder groot, doordat ze hun vroegere activiteiten weer oppakken. Dit blijkt uit het promotieonderzoek dat Esther Steultjens op het NIVEL uitvoerde in opdracht van het Reumafonds en het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).

Aan de hand van een literatuurstudie heeft Steultjens de effectiviteit van ergotherapie onderzocht bij ouderen, bij reumapatiënten, bij mensen die een beroerte hebben gehad, en bij patiënten met een progressieve neurologische aandoening (zoals Parkinson, multiple sclerose, of de ziekte van Huntington) en kinderen met spasticiteit (cerebrale parese).

Ergotherapie wordt voorgeschreven bij patiënten die door een meestal chronische aandoening moeite hebben met hun gewone dagelijkse bezigheden. Van bijvoorbeeld de 32 duizend mensen die jaarlijks in Nederland een beroerte krijgen, heeft na een jaar 66 procent van de overlevenden problemen met zelfstandig functio-neren. Driekwart van de overlevenden heeft problemen met een zinvolle tijdsbesteding.

Vrije Universiteit Amsterdam

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie overVumc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl