Ingezonden persbericht

Webware koppelt zijn backoffice systemen aan Exact Globe 2003

Volledig geautomatiseerd middels maatwerk backoffice systemen

OLDENZAAL, 20050405 -- Webware heeft onlangs de volledige koppeling van haar e-commerce pakketten aan Exact Globe 2003 afgerond. Op deze manier wordt de ondernemer nog meer onnodig werk uit handen genomen. "Menige ondernemer denkt bij zichzelf 'zo, ik heb een fraaie internetsite waarop mijn klanten kunnen bestellen, dus nu doe ik aan e-commerce', om dan vervolgens elke order die via internet bij ze binnenkomt handmatig in hun ordersysteem te gaan zitten invoeren - met alle administratieve rompslomp die daarbij komt kijken. Met de systemen die WebWare op de markt brengt is dat allemaal verleden tijd". Aan het woord is Danny Nijland, een dynamische jonge ondernemer, gespecialiseerd in het ontwikkelen van webshops met uitgebreide backoffice applicaties.


In eerste instantie ontworpen voor eigen gebruik
Hij was nog geen 16 toen hij in 1998 samen met zijn moeder Perfect Systems in Oldenzaal begon. Het nog altijd groeiende Perfect Systems, een online shop in computers en computeronderdelen waar inmiddels een team van acht mensen werkzaam is, behoort al enige jaren tot de top 10 van bedrijven in haar branche in Nederland.
Bij de start werkte de jonge onderneming met een standaard, basic website, waarop klanten hun bestelling simpel konden aangeven. Om de sterke groei aan te kunnen besloot Danny Nijland om zelf een uitgebreide online webshop te bouwen. Maar het aantal bestellingen van de jonge onderneming bleef toenemen, net als de omvang van het vaste klantenbestand. Het werk dat zijn moeder en hij hadden aan het handmatig invoeren van alle orders in een factureringsprogramma, en het vervolgens uitschrijven van verzendlabels, was op een gegeven ogenblik niet meer te doen. Bovendien ging het ten koste van waardevolle tijd die efficiënter besteed zou kunnen worden.
De jonge ondernemer begon met het schrijven van een backoffice systeem dat zou voldoen aan de eigen wensen en eisen, en dat ze veel taken uit handen kon gaan nemen. Het bleek een gouden greep. In de loop der jaren werd het systeem steeds verder uitgebreid, met als eindresultaat het complete e-commerce pakket dat het op dit moment is.

Een scala aan mogelijkheden
"De ingebruikname van het backoffice systeem zorgde ervoor dat de omzet van Perfect Systems enorm toenam" licht dhr. Nijland toe, "in een tijd dat veel computerbedrijven echt met moeite het hoofd boven water konden houden, groeiden wij uit tot één van de grotere online computershops van Nederland".
In 2004 richtte hij WebWare op, een bedrijf bedoeld om het backoffice pakket te gaan verkopen aan andere webshops. "Ik ontdekte dat veel van hen niet met een dergelijk systeem werkten, waardoor behoorlijk wat omzet voor ze verloren ging door het handmatig moeten invoeren van alle gegevens, en het gebrek aan algeheel overzicht en het inzicht in de relevante informatie van hun klanten". Hij vervolgt met "we hadden meteen al een klant, vanaf het allereerste begin: Recess Records, dat soepel de overstap maakte naar een compleet geautomatiseerd verkoop-, verwerkings- en afhandelingsproces". Voor deze klant bijvoorbeeld, een bedrijf dat wereldwijd online vinyl verkoopt, was de mogelijkheid om gebruik te maken van faciliteiten als creditcard betalingen, automatische mailings, het genereren van bestellijsten en een intelligent voorraadsysteem, een uitkomst. Dit op maat gemaakte systeem heeft een koppeling met de software van Exact, Bibit Internet Payments, TPG Post en de koeriersdienst die Recess Records gebruikt. "Hun investering in WebWare heeft ze o.a. een enorme besparing opgeleverd qua personeelskosten, en een verdubbeling van omzet in het afgelopen jaar" vertelt Danny Nijland laconiek.

Backoffice: het pakket dat 'achter de website' draait
Voor hun eigen onderneming moet het team van WebWare bijvoorbeeld continu 4000 artikelen van actuele prijzen voorzien. Voor de levensmiddelenbranche bestaat ook de mogelijkheid om zaken als houdbaarheidsdata in te voeren, "alle onderdelen die automatisch kunnen, nemen we de ondernemer uit handen met onze maatwerk pakketten".
De klant heeft de keuze uit drie mogelijkheden waar het WebWare betreft: kopen, leasen of eventueel huren. De koop- en leasevarianten worden vakkundig en volledig op maat gemaakt, en mocht de klant willen huren, dan krijgt hij de beschikking over een basissysteem. Binnen het leaseconcept zijn verschillende oplossingen op maat mogelijk, met een looptijd vanaf twee jaar.
"In feite is onze eerste onderneming zo'n succes geworden door de software die we er speciaal voor ontwikkeld hebben... en die software vormt op zijn beurt weer de basis voor het tweede bloeiende bedrijf" besluit hij, "we hebben onze ervaring en specialismen dan ook terdege benut".