Koninklijke Nederlandse Schaakbond


---

Berichten Bestuur (april 2005)

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe Algemeen Bestuur van de KNSB is onder meer besproken hoe de communicatie vanuit bestuur en bondsbureau richting de achterban (en vice versa) verbeterd kan worden. Daaruit kwamen drie actiepunten bovendrijven:


1. De reguliere rapportages van de medewerkers van het Bondsbureau richting Algemeen Bestuur zullen ook beschikbaar komen via onze website. Omdat niet alle informatie uit deze rapportages zonder meer geschikt is voor openbare publicatie, zal het gaan om zogenaamde gekuiste versies.


2. Ook de besluitenlijsten van vergaderingen van het Algemeen Bestuur zullen via de website het licht zien (wederom in ietwat gekuiste versie en indien nodig voorzien van begeleidend commentaar).


3. De portefeuilleverdeling binnen het Algemeen Bestuur zal via de website wereldkundig worden gemaakt (WORD-document - 46,1 kB).

Rapportage Bondsbureau richting Algemeen Bestuur (april 2005)

Onder de noemer 'lokale samenwerking' zijn bij NOC*NSF aan het eind van 2004 nog gelden beschikbaar gekomen voor projecten op dit gebied. Wij hebben hiervoor een aanvraag toegekend gekregen voor een project in samenwerking met de SBSA (Stichting Bevorderen Schaken Apeldoorn). Dit project is voortvarend van start gegaan en er zijn inmiddels heel wat activiteiten georganiseerd, zoals Jeugd Ontmoet Meesters, een simultaan met Van Wely, een scholenproject met een introductie van de Schaakacademie, etcetera. Op onze website is van een aantal activiteiten uitvoerig verslag gedaan.

Op zondag 24 april komen de docenten van de arbitercursussen bijeen om te praten over de inhoud van de cursus Scheidsrechter A.

Project 40 plus: Het materiaal voor de verenigingen (handboek Schaakcursus voor volwassenen) en voor de trainers (leidraad) zal half april beschikbaar komen. Op 20 mei zullen de Verenigingsconsulenten instructie krijgen om in het najaar binnen hun servicepunt 5 cursussen voor volwassenen bij verenigingen op te starten. In de maand juni zullen op drie plaatsen de nodige trainers (voornamelijk Schaaktrainers A) worden bijgeschoold om met de leidraad deze trainingen te gaan verzorgen.

Een nieuwe cursus Jeugdschaakleider is van start gegaan in Delft en een cursus Schaaktrainer A in Assen. Binnenkort begint een cursus Schaaktrainer A in Noord Scharwoude. De twee cursussen Schaaktrainer A zijn voortgekomen uit plaatselijke, c.q. regionale initiatieven. De opzet van alle cursussen werd gesteund door het betreffende servicepunt.

De cursus Indelingsdeskundige A in Groningen moest wegens te weinig deelnemers worden afgelast. Omdat zich op de valreep, toen de cursus reeds was afgeblazen, alsnog een groep deelnemers meldde, zal de cursus in het najaar opnieuw op de agenda worden geplaatst.

Er is een serie bijscholingsbijeenkomsten gepland in het kader van het licentiesysteem.
Het onderwerp Orde houden zal ter sprake komen in Arnhem (14 mei). Deze bijscholing wordt gegeven door Xander Verbeet, Kadermentor in Oost.
Het onderwerp Les geven aan volwassenen staat op de agenda voor Eindhoven (6 juni), Amsterdam (7 juni), Zwolle (29 juni) en omgeving Den Haag/Delft (29 juni). De bijeenkomsten in Eindhoven en Den Haag/Delft worden verzorgd door Dolf Meijer, Kadermentor in West en docent schaakdidactische cursussen. De bijeenkomsten in Amsterdam en Zwolle worden gegeven door Eddy Sibbing, Verenigingsconsulent in Randstad en docent schaakdidactische cursussen.

Op 5 maart heeft een bijeenkomst met de diplomaconsuls plaatsgevonden en is het herziene examen materiaal van de stappen 1 t/m 6 en de nieuwe Opstapjes 1 en 2 besproken. De diplomaconsuls waren over het algemeen positief over de aanpassingen. Vanaf heden zijn ook diploma's te behalen voor de Opstapjes 1 en 2 van de Stappenmethode. Uiteraard alleen aan te vragen bij de regionale diplomaconsuls, zoals gebruikelijk met alle officiële KNSB diploma's. Opstapje is speciaal voor de jongste kinderen (5 t/m 8 jaar) ontwikkeld.

Het NK Schoolschaken gaat volgens dezelfde formule als vorig jaar weer van start op 28 mei in Nijmegen. In samenspraak met sponsor Royal Haskoning zal in plaats van een NK voor studenten op de finaledag op 11 juni een promotiematch plaatsvinden tussen twee studententeams. De TU Delft en de Universiteit Groningen zijn inmiddels benaderd en hebben laten weten met een team te zullen komen. De match is bedoeld om promotie te maken voor het eerste NK voor studententeams in 2006, waarmee het NK Schoolschaak volgend jaar zal worden uitgebreid.

Verschillende kandidaten hebben zich gemeld voor de vacatures die de afgelopen tijd binnen de Servicepunten zijn ontstaan (Verenigingsconsulent in West en Trainingscoördinator in Randstad). Naar verwachting zullen beide procedures binnenkort afgerond kunnen worden.

Op 18 maart is op het Bondsbureau gesproken met Adrian Mikhalchishin als vice voorzitter van het FIDE Trainers Committee. Onderwerpen van gesprek waren: de nieuwe opzet voor diverse FIDE trainerstitels en de bijbehorende kosten, de eventuele licensering van de KNSB kaderopleidingen in lijn met de internationale trainerstitels, en een demonstratie van de mogelijkheden van de Schaakacademie.


Lijst met relevante besluiten genomen tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur op woensdag 6 april 2005

Na de hei-dag van de beleidsmedewerkers in december 2004 komt er op 23 mei een vervolg-hei-dag met het algemeen bestuur.

Thema-dag: de initiatiefnemers Teun Koorevaar en Koert ter Veen worden op de AB van 25 mei uitgenodigd om nader met elkaar van gedachten te wisselen over een mogelijke invulling.

Het bestuur zal in een notitie aan de Bondsraad vastleggen hoe het bestuur met de aanbevelingen van de commissie van drie en van de FAC wil omgaan.

Inzake de contributie: met ingang van 2007 zal een prijsindexering worden voorgesteld.

Het bestuur gaat akkoord met de benoeming van de heer Bor tot voorzitter van de Scheidsrechtercommissie en de Ratingcommissie.

Het bestuur gaat akkoord met de benoeming van de heer Bleeker als competitieleider.