Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Amsterdam

P E R S B E R I C H T

CRIME PASSIONNEL OF CRIME CULTUREL?

Expertmeeting en debat over Eerwraak in het KIT Tropentheater

Amsterdam, 17 maart 2005

Mag eerwraak een rol spelen als verzachtende omstandigheid in het Nederlands recht? Of moet Justitie juist harder optreden? En niet alleen tegen de dader, maar ook tegen de families en vrienden die aanzetten tot moord? Wat is de praktijk in Nederland en daarbuiten? Hoe gaan advocaten en politie om met eerwraak? Op woensdag 6 april aanstaande organiseert het KIT Tropentheater in Amsterdam een dag- en avondprogramma waarin deze vragen centraal staan.

Overdag vindt eerst een besloten expertmeeting plaats voor (beleids)medewerkers uit de politiek, wetenschap en de justitiële praktijk. Hoofdsprekers zijn dr Amani M. Awwad, (hoogleraar aan de State University van New York en onderzoeker Eerwraak) en Marq Wijngaarden (advocaat en voorzitter Coornhert Liga). Gespreksleiding: Carin Prins.

's Avonds is er een publieksdebat met o.a. Gerard Spong (advocaat), Willem Timmer (landelijk coördinator eerwraak/ politie Haaglanden), Emine Bozkurt (PvdA-Europarlementariër en rapporteur over vrouwenrechten. Cabaretier Jörgen Raymann leest een column voor van de Turkse journalist Mehmet Ulger. Gespreksleiding: Harmke Pijpers.

Achtergrond

Al jaren probeert Nederland een standpunt in te nemen als het gaat om eerwraak en recht. In de politiek, wetenschap en de justitiële praktijk is men er niet uit hoe eerwraak beoordeeld en bestreden moet worden. Justitie vraagt zich af of het hier gaat om een crime passionnel of crime culturel. De wetenschap stelt zichzelf de vraag of dit een 'gewone' moord is of een moord waar de rechtspraak culturele motieven moet laten meewegen.

De politiek is naarstig op zoek naar een methode om het fenomeen te bestrijden. Er is steeds meer druk op minister Donner van Justitie om krachtiger op te treden tegen eerwraak. VVD-parlementariër Hirsi Ali verwijt Donner, het Openbaar Ministerie en haar collega-Kamerleden gebrek aan daadkracht bij dit onderwerp. Maar zal de juiste rechtspraak helpen om het fenomeen op te lossen? Wat gebeurt er in andere Europese landen om eerwraak te bestrijden? En hoe gaat het met eerwraak in niet-westerse landen? Zal het Nederland en de slachtoffers van eerwraak helpen als het gepraat wordt afgerond en er duidelijke wetgeving en vervolging komt?

Praktisch

Datum: 6 april 2005

Dagprogramma:

Lokatie: Mauritszaal Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam;

Tijd: 10.00-16.00u.

Avondprogramma;

Lokatie: Kleine Zaal KIT Tropentheater: Linnaeusstraat 2, Amsterdam;

Tijd: 20.30-22.00u.

Het KIT Tropentheater organiseert dit programma in samenwerking met Free Me Productions en het NCDO

7c03ef.gif