Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Nationaal Integratiedebat 2005
Islam: voertuig of struikelblok voor integratie?

Discussies over moslimintegratie vallen vaak in herhaling - steeds dezelfde incidenten en dezelfde argumenten komen op tafel. Daarom organiseert VU-podium een stevig debat over de kernvragen rond integratie: het Nationaal Integratiedebat 2005 vindt plaats op woensdagavond 6 april aan de Vrije Universiteit. Het debat kan nieuwe inzichten opleveren en bijdragen aan de maatschappelijke discussie rondom integratievraagstukken. U bent van harte welkom op dit debat.

In Nederland leven bijna een miljoen moslims, velen van hen al langer dan tien jaar. Integratie brengt problemen met zich mee maar waarop dit proces precies spaak loopt, is niet helder. Tijdens het debat - dat met als thema Islam & Integratie - onderzoeken panelleden én het publiek welke rol de islam speelt. Is de islam een voertuig of een struikelblok voor integratie?

Het jaarlijkse Integratiedebat, georganiseerd door VU-podium in samenwerking met Farid Bouchtaoui, zal de discussie rondom de incidenten overstijgen en op een meer systematische wijze proberen inzicht geven in de stand van zaken. Panelleden zijn
* Jeroen Dijsselbloem (PvdA)

* Mirjam Sterk (CDA)

* Fouad Laroui (schrijver en univ. docent aan het Instituut voor Milieuvraagstukken VU)
* Edien Bartels (univ. docent Faculteit der Sociale wetenschappen VU, afd. antropologie)
* Ahmed Marchouch (bestuurslid Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam e.o.)
* Hans Jansen (hoogleraar Arabistiek, Universiteit Utrecht) Discussieleider en student economie Farid Bouchtaoui zwengelt de discussie aan met een aantal prikkelende stellingen over vragen als: past de islam wel in een westerse samenleving als de Nederlandse? Staan de fundamentele beginselen van de islam en de moderne democratie daarvoor niet te haaks op elkaar? Of hebben moslims in de westerse contreien de afgelopen decennia juist bewezen dat zij wel degelijk in een westerse cultuur passen? Aan bod komt ook hoe tolerant autochtone Nederlanders eigenlijk staan tegenover de islam. Wat is hun houding ten opzicht van moslims en waarom zien veel mensen een groeiende populatie moslims als een bedreiging? Uit onderzoek aan de VU is gebleken dat negatieve berichtgeving in de media ertoe leidt dat het publiek (onbewust) negatiever oordeelt over moslims. Kan en moet de media een rol spelen bij het wegnemen van die vooroordelen? Kan de moskee actieve participatie in de Nederlandse samenleving stimuleren, of is het gebedshuis een bron van vervreemding van en afkeer tegen de westerse maatschappij?