Waterschap Brabantse Delta



Algemeen bestuur stelt bestuursprogramma vast

Het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta stelt op woensdagavond 6 april onder andere het bestuursprogramma 2005 - 2008 vast en besluit over verschillende projecten.

Bestuursprogramma
In het bestuursprogramma 2005 - 2008 staan de uitgangspunten die de basis vormen voor de besluitvorming van het algemeen bestuur. Het bestuur wil dat het waterschap een maatschappelijk betrokken organisatie moet zijn, die weet wat er speelt en bekend is bij de doelgroepen. Ook hecht het waterschap aan samenwerking met andere organisaties met een duidelijke eigen verantwoordelijkheid. Om dit te bewerkstelligen stellen de bestuurders zich op als ambassadeurs van het waterschap.

Aanpassingen zuiveringen
Op de agenda staat verder een voorstel om werkzaamheden op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Bath uit te voeren. Ook de pompen in het persstation Bergen op Zoom moeten worden aangepast. Persstation Bergen op Zoom is een van de drie persstations waarmee het waterschap afvalwater vanuit het westelijke deel van West-Brabant via de afvalwaterpersleiding vanaf Moerdijk naar de rwzi Bath pompt.

Op de rwzi Bath staat de renovatie gepland van de gebouwen waarin het laboratorium en de voorlichtingsruimte zijn gevestigd. Bij de zuivering van afvalwater komt slib vrij. Door vergisting van dat slib vormt zich biogas dat het waterschap opvangt en gebruikt voor een deel van de eigen energievoorziening. De leidingen waarmee het biogas op de rwzi Bath wordt getransporteerd, moeten vervangen worden.

Natuurontwikkeling
In het kader van natuurontwikkeling ligt er een voorstel om vistrappen aan te leggen langs stuwen in de Mark. Vissen kunnen daardoor ongehinderd stroomopwaarts zwemmen om bijvoorbeeld voedsel te zoeken. Langs enkele kreken in de omgeving van Kruisland legt het waterschap in samenwerking met Brabants Landschap rietoevers aan. Doel hiervan is om een gevarieerder leefgebied te maken waardoor er meer vissoorten in de kreken komen.

Hulp aan Atjeh
Tijdens de vergadering op 3 januari heeft het algemeen bestuur aangegeven een bijdrage te willen leveren aan de wederopbouw van Banda Atjeh. In deze door de zeebeving getroffen hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh is een project gestart om de drinkwatervoorziening en de afvoer en behandeling van afvalwater te herstellen. Op 6 april besluit het algemeen bestuur over het voorstel om 10.000 euro bij te dragen aan dit project.

De vergadering vindt plaats in het Hof van Breda, het centrale kantoor van het waterschap, Bergschot 69-1, 4817 PA in Breda. Aanvang 's avonds om 19.30 uur.

---