RTV-Noord-Holland


PERSBERICHT

AMSTERDAM, 31 maart 2005

Calamiteitenzender RTV Noord-Holland verontwaardigd over buitensluiting bij rampenoefening Bonfire

RTV Noord-Holland is verontwaardigd over het feit dat de omroep niet kan deelnemen aan de rampenoefening Bonfire op 6 april in Amsterdam. De Noord-Hollandse Commissaris van de Koningin Borghouts heeft dat aan de omroep meegedeeld. Een onbegrijpelijk standpunt vindt RTV Noord-Holland.

RTV Noord-Holland had om directe betrokkenheid bij de oefening gevraagd omdat de communicatie tussen hulpdiensten en burgers een essentieel onderdeel bij rampenoefeningen is. RTV Noord-Holland is de officiële rampenzender voor de provincie op basis van formele afspraken met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en met de provincie Noord-Holland.

Directeur Robert Zaal van RTV Noord-Holland: 'Wij nemen die rol zeer serieus en verwachten dat de overheid hetzelfde doet. Er worden zware eisen gesteld aan onze organisatie als er zich onverhoopt calamiteiten voordoen. En terecht. Wij hebben bijvoorbeeld een krachtige noodstroomvoorziening en onze mensen zijn permanent bereikbaar. Totale afwezigheid bij de aanstaande oefening is onbegrijpelijk. Het is al bizar genoeg dat wij om betrokkenheid moeten verzoeken, terwijl het eigenlijk zo zou moeten zijn dat de overheid voor de calamiteitenzender vanaf het eerste moment ruimte maakt in het draaiboek.'

Zaal vindt het onbegrijpelijk dat er vele honderden ambtenaren en medewerkers van hulpdiensten meedoen aan de oefening, maar dat het voorlichtingsaspect blijkbaar geen serieuze aandacht krijgt. 'De afgelopen jaren is juist meermalen gebleken dat de calamiteitenzender essentieel is voor een goede communicatie.'

Commissaris Borghouts deed de mededeling mede namens het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Amsterdam, bij wie de feitelijke organisatie van de oefening in handen ligt. RTV Noord-Holland vindt het overheidsstandpunt onacceptabel en heeft Commissaris Borghouts verzocht inspanningen te doen die de gemeente Amsterdam en het ministerie van BZK op andere gedachten brengen.

RTV Noord-Holland heeft brancheorganisatie ROOS gevraagd om voor deze kwestie politieke aandacht te vragen.


---

Meer informatie: Robert Zaal, directeur RTV Noord-Holland 06-51335937

---- --