Gemeente Haarlem


31 maart 2005
Stadbibliotheek Haarlem

096/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Stadsbibliotheek Haarlem ontvangt als eerste bibliotheek in Nederland kwaliteitscertificaat van het MKB (Midden- en Kleinbedrijf)


Op woensdagmiddag 6 april om 13.30 uur reikt Ruud Grondel, wethouder van Cultuur van de gemeente Haarlem het zogenaamde groeicertificaat kwaliteitszorg van het MKB uit aan de directeur van de Stadsbibliotheek, Ariëtte Skolnik. De uitreiking vindt plaats in de Centrale Bibliotheek, Gasthuisstraat 32 te Haarlem. Hiermee is de Stadsbibliotheek de eerste bibliotheek in Nederland die door het MKB is gecertificeerd.

De Stadsbibliotheek heeft een verbetermethode gevolgd die in oorsprong vooral bij kleine(re) bedrijven wordt gebruikt, maar ook heel goed en praktisch toepasbaar blijkt voor andere profit of non-profit instellingen. Het certificaat wordt in twee fasen uitgereikt: het eerste certificaat is vooral gericht op de interne kwaliteit van de organisatie, het tweede is vooral gericht op de kwaliteit van de verrichtingen, dus de producten en diensten die aan de klant worden geleverd.

De Stadsbibliotheek heeft de eerste (intern gerichte) fase nu achter de rug. In de komende jaren wil zij laten zien dat de kwaliteit van de dienstverlening aan haar klanten toeneemt en verbetert. Zij doet dat bijvoorbeeld met behulp van zelfservice voor de klanten ('zelfservice waar het kan, service waar het moet'), betrekt de klanten meer bij haar activiteiten door het instellen van klantenpanels, en probeert de kennis die zij in huis heeft om informatie op te sporen of te verschaffen aan te wenden voor andere instellingen en bedrijven. De klant krijgt informatie op maat uitgereikt, zoals in de vorm van attenderingen op nieuwe literatuur.

De Stadsbibliotheek streeft ernaar om voor haar kwaliteitsverbetering eerst algeheel erkend te worden via de MKB-Groeicertificering. Zij zal vervolgens het certificaat benutten om als springplank te dienen naar het certificaat van het Instituut Nederlandse Kwaliteit (INK) dat door elke openbare bibliotheek in Nederland in de naaste toekomst moet worden behaald.




Gemeente Haarlem