Gemeente Rotterdam

Nr.51
31 maart 2005

Vierduizend mensen bezoeken publieke debatten

Vierduizend Rotterdammers hebben de afgelopen twee maanden de publieke debatten over Islam & Integratie bezocht. Het is gelukt om een gevarieerd publiek te trekken en te laten discussiëren over actuele en soms gevoelige kwesties. Verder bleven de deelnemers niet steken bij het benoemen van problemen, maar zochten ze ook naar oplossingen. Het College van B&W is tevreden over het verloop van de debatten en maakt volgende week de resultaten bekend. Op 6 april is het slotdebat in het World Trade Center, waarbij minister-president Jan Peter Balkenende en de Egyptische filosoof/islamoloog Tariq Ramadan te gast zijn.

De acht publieke debatten zijn goed verlopen. Ze trokken een zeer gemêleerd publiek. Ongeveer 450 mensen per avond spraken over kwesties als vrouwenrechten, veiligheid en terreur, onderwijs en werk, en homoseksualiteit. Naast de publieke debatten in het centrum zijn zestien kleinschaliger wijkdebatten georganiseerd. Ook daar gingen de meest uiteenlopende partijen met elkaar in gesprek.

Gevoelige kwesties bespreekbaar gemaakt
,,Het is gelukt om heel veel mensen te bereiken en mee te laten doen aan de discussies. Daar zijn we trots op'', zegt verantwoordelijk wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie). ,,Jong en oud, autochtoon en allochtoon, moslim en niet-moslim deden mee. Op deze schaal is dat nooit eerder in Nederland vertoond. Soms ging het gepaard met spanning en emotie, maar het mondde altijd uit in een goed en respectvol debat.'' Volgens Geluk ligt de winst vooral in het feit dat gevoelige kwesties bespreekbaar zijn gemaakt en dat is gezocht naar oplossingen. ,,We praten hier mét elkaar, in plaats van over elkaar. De relatie moslim/niet-moslim raakt iedere Rotterdammer. We moeten het samen doen. Om een stap verder te komen zijn soms scherpe discussies nodig. In de publieke debatten zijn we geen onderwerp uit de weg gegaan.''

Buitenlandse belangstelling
De debatten trekken belangstelling van bezoekers en media uit binnen- en buitenland. Vanuit België is er interesse om aan de hand van het Rotterdamse voorbeeld debatten over islam en integratie te organiseren. Ook herkomstlanden van migranten volgen de debatavonden op de voet. Van alle debatten zijn verslagen gemaakt voor het gemeentebestuur. De uitkomsten vormen bouwstenen voor het integratiebeleid van de gemeente.

noot voor de redactie/