Provincie Groningen

Gouden Greep voor 'Meldweek Jeugdzorg'
31 maart 2005

Volgende week wordt in de vergadering van de Statencommissie Welzijn, Cultuur en Sociaal beleid de 'Gouden Greep' uitgereikt voor het initiatief 'Meldweek Jeugdzorg'. Deze prijs wordt uitgereikt door de stichting KOG (Kinderen, Ouders, Grootouders). De stichting behartigt belangen van volwassenen die met de jeugdzorg te maken hebben. Het is voor de stichting KOG de eerste maal dat zij een dergelijke prijs uitreiken. De commissie krijgt deze prijs omdat stichting KOG de meldweek een zeer bijzonder intitiatief vindt.

De commissievergadering vindt woensdag 6 april om 14.00 uur plaats in de Statenzaal van het provinciehuis.

Achtergrond
Van 7 tot en met 11 februari dit jaar hebben Provinciale Staten van Groningen een meldweek over jeugdzorg georganiseerd. Inwoners van de provincie Groningen konden een week lang bellen met Statenleden om hun ervaringen met jeugdzorg in de provincie Groningen te melden.

De meldweek had als doel om de werkelijkheid achter de cijfers te leren kennen. Het initiatief is meldweek genoemd omdat Groningers ook pósitieve ervaringen konden melden. De ervaringen waren ook zowel positief, als negatief van aard.
Er zijn zo'n 130 reacties binnengekomen.

De meldingen waren zeer divers, even als de melders zelf. Dit varieerde van ouders, grootouders, pleegouders, jeugdigen, buurtbewoners tot hulpverleners, zowel in de directe zorg als bijvoorbeeld politieagenten. Een aantal belangrijke aandachtspunten die naar voren kwam zijn: meer aandacht voor communicatie, terugdringen van bureaucratie, samenwerking en afstemming tussen instanties verbeteren, verkorten van wachtlijsten en meer contact tussen cliënt en voogd.

Interesse in de rapportage?
U kunt de rapportage over de meldweek opvragen bij de Statengriffie van de provincie Groningen, telefoon: 050-316 4458 of per e-mail: statengriffie@provinciegroningen.nl