RTV-Noord-Holland


PERSBERICHT

Amsterdam, 4 april 2005

Opsporingsprogramma Ter Plaatse viert 150e uitzending.

Opsporingsprogramma Ter Plaatse wordt op woensdag 6 april voor de 150e keer uitgezonden. Het programma bestaat sinds oktober 2000 en is een van de succesvolste programma's van RTV N-H. Dankzij tips van kijkers worden er elk seizoen tussen de 50 en 60 misdrijven opgelost.

De eerste uitzending van Ter Plaatse was op 20 oktober 2000. In eerste instantie werd het programma één keer per twee weken uitgezonden maar bij gebleken succes werd de frequentie opgevoerd naar één keer per week. Alle Noord-Hollandse politiekorpsen leveren bijdragen aan het programma.

Een kleine greep uit de oplossingen van de afgelopen periode:
-Steekpartijen Alkmaar(willekeurige voorbijgangers werden door groep zomaar aangevallen en neergestoken)

-bankovervalster Haarlem-Schalkwijk
-overval Kruidvat, Kinkerstraat, Amsterdam

-overval gemeentekantoor Weesperstraat, Amsterdam
-overval snackbar De Gastronoom, Den Helder
-Bomexplosie politiebureau Heiloo

-overval Etos, Jan Evertsenstraat, Amsterdam

Keurmerk Camerabewaking

De makers van het programma grijpen de 150e uitzending aan om te pleiten voor een keurmerk voor camerabewaking. In de praktijk blijkt dat vooral zaken waarbij goede camerabewakingsbeelden beschikbaar zijn, worden opgelost. Goede camerabewakingsbeelden zijn echter schaars. Soms hangt de camera niet goed, de beelddrager versleten, er hangt een reclame-uiting voor de camera, of criminelen nemen de beelddrager doodleuk mee. Kortom: het gaat op talloze manieren mis.

Een paar simpele maatregelen kunnen voor betere camerabeelden zorgen. Net zo als er een Keurmerk Veilig Wonen is, zou er ook een Keurmerk voor Camerabewaking moeten komen. Want betere beelden zorgen voor betere opsporing. Dus kan een programma als Ter Plaatse nog meer zaken oplossen.