NED. VER. VOOR ERGOTHERAPIE
http://www.ergotherapie.nl

Chronisch zieken en ouderen leren weer leven met ergotherapie!

Persbericht 4 april 2005

Esther Steultjens, stafmedewerker van de Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie, onderzocht bij het NIVEL de effectiviteit van ergotherapie en kwam tot bijzondere ontdekkingen.

Dat oudere mensen, mensen met een handicap en chronisch zieken tegenwoordig niet alleen maar achter de geraniums hoeven te zitten weten we inmiddels wel. Dat ergotherapie een grote bijdrage levert in het plezier dat mensen in hun leven hebben, is wellicht minder bekend maar nu met harde cijfers bewezen. Esther Steultjens, stafmedewerker van de Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie (kortweg NVE), hoopt op 6 april a.s. te promoveren aan de VU in Amsterdam naar aanleiding van haar onderzoek bij het NIVEL.

Ergotherapeuten hebben participatie hoog in het vaandel Door toedoen van de vergrijzing die in Nederland steeds verder toeneemt, is de maatschappij zich aan het inrichten op de toekomstige bevolkingspopulatie. De Nederlandse ergotherapeuten houden zich al jaren bezig met het levensgeluk van chronisch zieken, mensen met een handicap en zeker ook ouderen.
Ergotherapeuten maken het leven aangenamer, leuker en levendiger. Dit doen zij door met de cliënt praktische dagelijkse dingen te oefenen. Ergotherapiebehandeling maakt het bijvoorbeeld voor ouderen mogelijk om na een beroerte weer gewoon naar de speeltuin te gaan met de kleinkinderen. Mensen met een handicap leven langer zelfstandig doordat ze met de ergotherapeut een oplossing bedenken waardoor ze zelf naar de bakker kunnen. De ergotherapeut kijkt samen met iemand die chronisch ziek is naar de dagindeling, zodat de bestuursvergadering daar ook nog in past.
Door de scootmobiel-training kan iemand met reuma weer deelnemen aan de wekelijkse bridgeavond.

Blij met het resultaat
De NVE is uiteraard erg gelukkig met de uitkomsten van het onderzoek. Wat wij al jaren zeggen, is nu wetenschappelijk bewezen, de effectiviteit van het beroep ergotherapie staat nu zwart op wit aldus Anke Visser, medewerkster van de NVE. Het is natuurlijk geweldig dat Esther Steultjens al de tweede medewerker van de NVE is die promoveert vervolgt Anke haar verhaal.
Ergotherapeuten zijn iedere dag actief om de participatie van mensen met een beperking (in welke zin van het woord dan ook) te vergroten. Dat daar nu keiharde cijfers over bekend zijn, maakt dat de beroepsgroep alleen maar sterker in haar schoenen staat. Het leven is weer leuk. Nederland telt ongeveer 2.500 ergotherapeuten, zij zijn per direct beschikbaar om het leven van een ieder die daar behoefte aan heeft positief te ondersteunen!

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,