Gemeente Zwolle

Eerste fase wijkboerderij Stadshagen van start

Het is zover? de eerste fase van de wijkboerderij gaat van start. Woensdag 6 april 2005 geeft wethouder Peter Pot het officiele startsein. Hierna kan aannemer Van Gelder van start met het droogleggen, omspitten en bemesten van de grond. Deze voorbereidende werkzaamheden zijn nodig om begin mei de wei landenintezaaien.

Het gras moet ongeveer drie maanden groeien voordat de dieren er gebruik van kunnen maken. Na het inzaaien, worden rondom de weilanden een hekwerken geplaatst. Vervolgens legt de aannemer de wandelpaden en wegverharding bij de entree aan.

Tijdelijk onderkomen voor dieren
De eerste fase bestaat niet alleen uit het aanleggen van de dierenweides, maar er wordt ook een tijdelijk onderkomen voor de boerderijdieren gebouwd. Als alles meezit zijn de dierenweides en de noodstal deze zomer klaar. Hierna breekt de tweede fase aan waarin de wijkboerderij gerealiseerd wordt met onder andere een ontvangstruimte, expositieruimte en definitieve stal.

Inrichting
De wijkboerderij beschikt straks over twee weilanden waar boerderijdieren, zoals schapen en geiten te zien zijn. Het eerste weiland is ongeveer 7.500 m2 en ligt ten westen van de Oude Wetering. Het tweede weiland is met ruim 7.800 m2 iets groter en ligt ten oosten van de Oude Wetering. De looppoort van weide 1 is voorzien van een toegang voor bezoekers. Rondom het weiland bevinden zich wandelpaden. In weiland 1 worden ook de tijdelijke noodstal en een kinderspeelruimte gerealiseerd. De tweede weide is een zogenoemde 'rustweide' en is daarom niet toegankelijk voor bezoekers. Dit weiland bestaat uit twee delen die middels een gronddam met elkaar in verbinding staan. In beide weilanden worden boomgroepen, bestaande uit 3 tot 4 bomen, geplaatst. Bestaande watergangen en taluds blijven gehandhaafd.