Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

MINBZ: Nicolaï naar Bulgarije en Roemenië

Van 6 tot en met 8 april aanstaande zal Atzo Nicolaï, staatssecretaris van Europese Zaken, een bezoek brengen aan Bulgarije en Roemenië.

De bezoeken hebben primair plaats in het kader van de toetreding van beide landen tot de Europese Unie. Nicolaï zal met diverse gesprekspartners de stand van zaken bekijken van de inspanningen die beide landen leveren in de aanloop naar de toetreding die voorzien is in januari 2007.

Aan het slot van het Nederlands voorzitterschap van de EU werden de toetredingsonderhandelingen met beide landen afgerond. Op een aantal terreinen zijn afspraken gemaakt over de hervormingen die beide landen nog moeten doorvoeren voordat zij toetreden. Daarom is overeengekomen dat met name op de terreinen Justitie/Binnenlandse Zaken en mededinging nadere concrete inspanningen nodig zijn. Dit laatste geldt vooral voor Roemenië.

Daarnaast zullen ook de bilaterale betrekkingen met beide kandidaat EU lidstaten en de bredere EU agenda aan de orde komen.

Staatssecretaris Nicolaï heeft in Sofia ontmoetingen met onder andere premier Saxe Coburg, minister Passi (Buitenlandse Zaken) en minister Kuneva (Europese Integratie). Aan het eind van de middag zal hij een speech houden voor een groep Bulgaarse hoofdredacteuren, uitgevers en journalisten over "Communicating Europe". Donderdagochtend 7 april spreekt hij met enkele leden van de Commissie Europese Zaken van het Bulgaarse parlement.

In Boekarest spreekt Nicolaï onder andere met president Basescu, premier Popescu-Tariceanu, minister Dinga (Europese Integratie) en minister Macovei (Justitie). In aanwezigheid van de minister van Cultuur, mw. Musca, zal Nicolaï op een receptie in het Culturele Instituut een studie presenteren over de sectoren waarin samenwerking op cultuurgebied kansrijk is. Daarnaast zal hij gesprekken voeren met de Procureur van de Nationale Anti-Corruptie Unit, Ioan Amarie, en de voorzitter van de Hoge Raad van de Magistratuur, Dan Lupascu.

Noot voor de redactie /