Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht maandag 4 april 2005

Inspraakbijeenkomst Marktplein Geulle

De gemeente Meerssen houdt aanstaande woensdag een inspraakbijeenkomst mbt het voorlopige ontwerp en voorontwerp-bestemmingsplan Marktplein Geulle. Het gemeentebestuur nodigt de inwoners van Geulle en andere belanghebbenden uit voor deze inspraakbijeenkomst op woensdag 6 april 2005, aanvang 19.00 uur in café/zaal 't Centrum, Hulserstraat 89 in Geulle. Tijdens de bijeenkomst geven architect Jo Crepain en de gemeente een toelichting op de plannen. Daarnaast is er alle gelegenheid om uw mening en ideeën kenbaar te maken. De inspraakreacties worden vastgelegd in een verslag, dat u op verzoek wordt toegezonden.

Kwaliteitsimpuls. Het centrum van Geulle ondergaat de komende jaren een ware metamorfose! Om het centrumgebied een kwaliteitsimpuls te geven, wil de gemeente hier nieuwe woningen en appartementen bouwen. Ook wordt gedacht aan aantrekkelijke commerciële ruimten voor ondernemers en dienstverleners. Het plein moet zich ontwikkelen tot een gezellige verblijfplaats, temidden van een intieme woon- en winkelomgeving. Het Marktplein Geulle wordt aantrekkelijk voor een breed publiek: voor met name de eigen bewoners en bezoekers van elders.

Architectuurwedstrijd. Ten behoeve van het project Marktplein Geulle/Terrein Schols heeft het gemeentebestuur in 2003 een ontwerpwedstrijd gehouden. Op deze wijze was het mogelijk meerdere ontwerpen te presenteren. Tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst (januari 2004) hebben drie architecten hun ontwerpen aan de inwoners voorgelegd. Vervolgens konden de inwoners van Geulle (en uiteraard ook andere belanghebbenden) hun voorkeur uitspreken. De overgrote meerderheid bleek de voorkeur te geven aan het ontwerp van architectenbureau Jo Crepain uit Antwerpen. Dit ontwerp had tevens de voorkeur van de professionele beoordelingscommissie.

Voorlopig ontwerp. Inmiddels heeft de architect een voorlopig ontwerp opgesteld. Dit voorlopige ontwerp is de basis van een voorontwerp-bestemmingsplan. Na besluitvorming door de gemeenteraad en verkoop van het project zal het centrum van Geulle een totaal nieuw gezicht krijgen.

Diverse woontypes. Rondom het plein worden verschillende woontypes voorzien. Aan het Marktplein zelf komt een U-vormig gebouw, met 28 (koop- en huur-) appartementen rondom een binnenplein. Het complex telt drie verdiepingen. Op de begane grond komt 220 m² ruimte voor winkels, kantoren en/of horeca. In de kelder van het gebouw komt ruime parkeergelegenheid voor de bewoners. Sfeervol groen en terrasjes zorgen ervoor dat het binnenplein een aantrekkelijke buitenruimte wordt voor bewoners van het complex. Aan de verbindingsweg tussen Burgemeester Thijssenlaan en Marktplein zijn vier vrijstaand geschakelde herenhuizen en drie urban villa's met elk zes koopappartementen gepland. In het totale plan komt een mix van woningen gericht op gezinnen, senioren en jonge starters.

Metamorfose. Het Marktplein en omgeving krijgen een totaal nieuwe uitstraling, die een sterke invloed zal hebben op de omliggende bebouwing. Het plein wordt compact van formaat en parkeren en verblijf worden gescheiden. Bomen, hagen, straatmeubilair, jeu de boulesbanen, speelvoorzieningen en sfeervolle verlichting dragen bij aan een gezellige sfeer op het Marktplein. Om het plein beter toegankelijk te maken en hoogteverschillen te overwinnen, wordt gewerkt met hellingbanen, keermuren en een brede, geleidelijk verlopende (luie) trappartij. De rijbaan wordt smaller om voetgangers meer ruimte te geven. Op en rondom het Marktplein komen 59 parkeerplaatsen.

Maquette. De plannen (inclusief tekeningen en maquette) voor het project Marktplein Geulle en omgeving zijn momenteel te bezichtigen in de etalage van Woninginrichting Vissers aan de Hulserstraat (bij het Marktplein) te Geulle.

Uitgifte woningen. Overigens is nog niet bekend wie de plannen gaat uitvoeren. Ook is de verhuur/verkoop van de woningen nog niet aan de orde. Belangstellenden krijgen straks alle gelegenheid informatie aan te vragen. Dit wordt te zijner tijd bekendgemaakt.

Start 3e en laatste inspraakronde
Het voorlopige ontwerp geeft een duidelijk beeld van de toekomstige inrichting van het project Marktplein Geulle en omgeving. De plannen zijn nog niet definitief en kunnen op punten worden bijgesteld. Het gemeentebestuur hoort dan ook graag de opvattingen van omwonenden en andere belangstellen over de plannen.

Ter inzage
Het voorlopige ontwerp van het project Marktplein Geulle en voorontwerp-bestemmingsplan liggen nog t/m 27 april 2005 ter inzage bij Bureau Communicatie in het Bestuurscentrum, Beekstraat 51 te Meerssen.

Inspraakreacties
Gedurende bovenstaande termijn (t/m 27 april 2005) kunt u schriftelijke inspraakreactie richten aan: Burgemeester en Wethouders van de gemeente Meerssen, postbus 90, 6230 AB Meerssen. U kunt ook mondeling inspreken tijdens de inspraakbijeenkomst van woensdag 6 april aanstaande.