Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Doorbraak in de behandeling van ADHD

Strattera: eerste 24-uurs werkzame behandeling die níet onder de opiumwet valt

Houten, 6 april 2005 - Voor het eerst sinds tientallen jaren is er een echte doorbraak in de behandeling van kinderen en pubers met ADHD (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder). Strattera® (atomoxetine) is een niet-stimulerend geneesmiddel, dat door haar 24-uurs werking en mild bijwerkingenprofiel geschikt is voor een continue behandeling van ADHD en daarmee het kind helpt zich elk moment van de dag optimaal te ontwikkelen. Prof. Dr. Jan Buitelaar, Kinder- en Jeugdpsychiater aan het UMC Radboud in Nijmegen: "Strattera is een belangrijke vooruitgang in de behandeling van ADHD omdat het de symptomen gedurende de hele dag, dus niet alleen op school maar ook buiten schooltijd, reduceert. Op het gebruik van methylfenidaat kunnen vanwege het stimulerende karakter emotionele bezwaren bij de ouders rusten."

ADHD is een aandachts- en concentratiestoornis met hyperactiviteit, die ongeveer bij 4% van de schoolgaande kinderen voorkomt. Het is een neurobiologische aandoening met grote gevolgen, niet alleen voor de ontwikkeling van het kind zelf, maar de ziekte trekt ook een enorme wissel op de ouders, broertjes en zusjes en verdere omgeving.

Het enige tot voor kort beschikbare geneesmiddel voor mensen met ADHD was methylfenidaat, een middel uit de categorie opiaten dat als nadeel heeft dat het heel kort werkt en dus meerdere malen per dag moet worden ingenomen. Daarnaast veroorzaakt het vaak slaapproblemen. Onlangs gehouden internationaal onderzoek door de World Federation for Mental Health laat zien dat 81% van de Nederlandse ouders een behandeling zou willen die de verschijnselen van ADHD gedurende de hele dag effectief onder controle houdt. Echter meer dan de helft van de ouders (56%) geeft aan dat de huidige behandeling daarin niet slaagt.

"Medici, ouders en belangenverenigingen die nauw betrokken zijn bij de zorg rondom ADHD zijn verheugd dat er nu een alternatief beschikbaar komt en dat behandelaars en patiënten een keuze biedt" aldus Arga Paternotte, woordvoerder van Balans, de Vereniging voor ouders van kinderen met leer- ontwikkelings- en gedragsstoornissen, waaronder ADHD. Noodgedwongen worden er voor de behandeling van ADHD ook andere geneesmiddelen, zoals antipsychotica, voorgeschreven die hiervoor niet zijn geregistreerd.

Wim Brussel, kinderarts/kinderneuroloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem heeft als een van de eerste artsen in Nederland praktijkervaring kunnen opdoen met Strattera. "Ik heb in de praktijk al gezien dat dit zeker een uitermate interessante uitbreiding van de behandelingsmogelijkheden is. Strattera is een bijzonder welkome toevoeging in het tot op heden zeer beperkte behandelspectrum bij ADHD. Gezien het milde bijwerkingenprofiel komt het ook ten goede van de nachtrust van zowel het kind als de ouders. Er is geen verslavingsrisico, en de kinderen kunnen het continue gebruiken, ook in vakanties."

Strattera wordt wereldwijd inmiddels door meer dan 2,3 miljoen mensen gebruikt. In de VS is Strattera reeds opgenomen in behandelrichtlijn van de AACAP (American Academy of Child & Adolescent Psychiatry). Inmiddels heeft ook de National Institute for Clinical Excellence (NICE = te vergelijken met de medische standaardencommissies in Nederland) in Groot Brittanië op basis van goede ervaringen, positieve studieresultaten en het gunstige bijwerkingenprofiel Strattera opgenomen in de nieuwe voorlopige richtlijn met aanbevolen behandelingen voor ADHD.

Strattera is 22 november 2002 reeds goedgekeurd door de Food & Drug Administration (FDA). In Europa is Nederland, na Engeland, Noorwegen en Duitsland, het vierde land waar Strattera nu beschikbaar is. De aanvraag voor vergoeding van Strattera is momenteel in behandeling.

Inmiddels heeft GGZ Nederland 31 maart jl. Strattera in het concept Multidisciplinaire Richtlijn diagnostiek en behandeling ADHD bij kinderen en jeugdigen 2005 opgenomen.

====



Ingezonden persbericht